22.03.2018 u 7:38 | Kućni savjeti, Ljepota, Zanimljivosti | Komentari

Najbolji trikovi sa sodom bikarbonom: Svaka žena treba da ih zna!

Još od Starog Egipta ljudi znaju za blagodeti sode bikarbone. Danas je poznato oko 300 načina za upotrebu koje domaćice širom svijeta kroz vekove koriste. A ovdje vam predstavljamo 15 najpopularnijih trikova sa sodom bikarbonom.

soda-bikarbona-za-bubuljice

Sigurno svi u domu već imate ovaj proizvod, ali da li ga koristite za još nešto osim za kuvanje? Ovaj prilagodljiv i jeftin prah ne samo da može da vam pomogne u borbi protiv gorušice i pri pečenju pita, već ima i neke druge sjajne primjene.

Ovaj univerzalan i svima dostupan proizvod pomoći će vam oko domaćinstva, lične higijene, kao i protiv neželjenih štetočina, a ovo su njegove najčešće primjene:

1. Prirodni dezodorans – odlična zamjena za hemijske dezodoranse. U svijetu se odavno vodi rasprava o štetnosti dezodoransa, pa je ovo odlična alternativa. Možete je pomiješati sa nekoliko kapljica omiljenog esencijalnog ulja, pa rastvoriti u vodi i sipati u bočicu sa raspršivačem. Mnogi je koriste u i obliku praha pa je na kožu nanose prstima ili tuferima.

Loading...

2. Ujedi insekata – spriječiće iritacije, jednostavno je utapkajte na mjesto uboda.

3. Gorušica – oslobodiće vas neprijatnog osjećaja. Pomješajte pola kašičice sode bikarbone sa pola čaše vode i popijte.

4. Piling – bori se protiv nesavršenosti na koži poput bora, mitisera i fleka na koži. Veću količinu sode rastvorite u vodi i po želji dodajte omiljeno esencijalno ulje i time protrljajte kožu.

5. Kosa – pomaže rast kose. U plastičnoj flaši, pomješajte sodu bikarbonu i vodu u odnosu 1:3. Količina može da varira prema dužini kose, tako da ako imate dugu kosu, pomješajte 3 kašike sode bikarbone sa 9 kašika vode. Smjesu možete da stavite na suvu ili vlažnu kosu i ostavite da djeluje do 3 minuta. Isperite kosu mlakom vodom. Zatim pomješajte 1 dio jabukovog sirćeta sa 4 dijela vode. Možete dodati malo eteričnog ulja za ljepši miris. Ponovo isperite kosu. Prvi efekti su vidljivi već poslije prvog tretmana, a nakon nekoliko puta, vaša kosa će početi da raste ubrzanim tempom.

6. Celulit – rješava vas celulita i “pomorandžine kore”. Jednostavno, pomiješajte kašiku sode sa kašikom meda, dodajte malo vode i stavite da prokuva na ringli. Kad proključa, ostavite da se kuva dva-tri minuta, blago prohladite, pa dok je još toplo masirajte područje zahvaćeno celulitom ovom smjesom tokom tri minuta. Nakon toga operite toplom vodom, a zatim na problematične dijelove tijela nanesite samo med. Nježno tapkajte i masirajte 4-7 minuta.

7. Loš zadah – pomaže u borbi protiv ovih problema. U manjoj čaši vode rastvorite kašičicu sode bikarbone i isperite usta nakon pranja zuba.

8. Gruba koža – Stavite sobu bikarbonu u čarape i zaboravite na ovu neprijatnu situaciju.

9. Mrlje – odlična je za ukljanjanje fleka. Natopite odjeću u smjesi od 4 l vode i šolje sode bikarbone, a za nekoliko minuta primjetićete kako se prirodna boja vraća na odjeću.

10. Neprijatan miris frižidera – Frižider ili zamrzivač čistite vlažnom krpom i sodom bikarbonom. Nakon toga isperite čistom vodom. Ona će, takođe, upiti i mirise iz vašeg frižidera. Naspite je u posudu i ubacite u frižider te je promješajte s vremena na vreme. Mijenjajte je svaka dva mjeseca.

11. Nakit – vraća nakitu izgubljen sjaj. Za čišćenje srebra pomoću sode bikarbone biće vam potrebno: 1 kašika sode bikarbone, 1 kašika morske soli, posuda i krpa. Skuvajte vodu i so dok ne prokuva, sklonite sa ringle i stavite sodu bikarbonu i nakit. Ostavite da odstoji 15-20 minuta i zatim ga prebrišite.

12. Čirevi – djelotvorna je u liječenju čira na želucu. Soda bikarbona je efikasan lijek protiv bolova kod čira u želucu. Ona trenutno neutrališe stomačnu kiselinu i olakšava stanje, a potrebno je da rastvorite 1-2 kasicice u punu času vode.

13. Izbjeljivanje zuba – Umočite četkicu u sodu bikarbonu i istrljajte zube.

14. Opekotine od sunca – umiruje opekotine na koži. Soda bikarbona izvlači toplotu, umiruje bol i pomaže brži opravak kože. U pola litre voda stavite jednu kašiku sode bikarbone, pa u rastvor umočite krpu i držite je na oštećenoj koži dok se ne osuši ili zagrije previše pa je opet pokvasite.

15. Omekšava grašak i pasulj – pripremite ih brže za kuvanje. Dodavanje sode bikarbone u pasulj ili grašak dok se potapa ili kuva može spriječiti nadimanje i brže ih omekšati. Potopite ih u vodu i ostavite tako da prenoći.

Izvor: stil.kurir.rs

Vaš komentar na članak: