10.04.2018 u 6:32 | Zanimljivosti | Komentari

LIJEČNIK UPOZORAVA: Ako ne spavate dovoljno, vaše srce ne dobiva – zaslužen odmor

Stručnjaci savjetuju sedam do devet sati spavanja noću. Ako teško usnivate, uz stalno prevrtanje u krevetu, smanjite količinu kave, čaja ili kole. Izbjegavajte i alkohol, jer je i on ‘kradljivac’ sna

spavanje-pixabay

Svatko tko je proživio nekoliko besanih noći, zna da gubitak sna može oslabiti reflekse i zamagliti um. Dobrovoljci u jednom ispitivanju, koji su bili lišeni nekoliko sati noćnog sna nekoliko noći za redom, pokazali su usporeno vrijeme reakcija i oslabljenu koncentraciju. Stručnjaci upozoravaju da nedostatak sna uzrokuje, samo u Americi, više od 100.000 automobilskih nesreća svake godine. Stoga – posljedice nespavanja mogu biti pogubne.

Sada istraživanja nude barem dva dobra razloga da si čovjek osigura dovoljno spavanja. Prvo, dobar san je ključ za zdravo srce. Znanstvenici kažu da čim ljudi utonu u san, razine hormona koji stimuliraju simpatički nervni sustav za vrijeme budnog stanja, počinju opadati. Rezultat toga je da krvni tlak pada, usporavaju se srčani otkucaji, opuštaju se stijenke krvnih žila, čineći da krv lakše cirkulira. Drugim riječima, srce dobiva – zaslužen odmor.

Međutim, tako nije kad su sudionici istraživanja bili lišeni sna. Koncentracije spomenutog hormona mogu, u stvari, porasti, povećavajući i krvni tlak i otežavajući srcu rad. S vremenom, to dodatno opterećenje može rezultirati znatnim poteškoćama i problemima.

Nedostatak sna može, također, oslabiti tjelesni imunološki, obrambeni sustav. U stvari, imunološke stanice mogu biti odgovorne za normalno odvijanje sna. Naime, kada mi ne udovoljavamo njihovim “naredbama”, stanice koje uništavaju bakterije, nazvane “prirodne ubojice”, počinju slabiti u svojoj funkciji.

Jedna ili dvije noći lošeg spavanja, vjerojatno, neće predstavljati mnogo opasnosti, međutim, kronična nesanica to može. U jednom nedavnom ispitivanju, u laboratorijskom pokusu, štakorima je bilo onemogućeno spavanje kroz tri tjedna. Utvrđeno je da su se bakterije, koje se normalno nalaze u crijevima, počele širiti putem krvne cirkulacije i na druge organe, što je imalo za posljedicu da su životinje oboljele i uginule. To je znanstvenike zabrinulo, jer su temeljne biološke potrebe životinja znatno slične ljudskim.

Koliko mnogo sna čovjek treba kako bi izbjegao poteškoće? Stručnjaci savjetuju osigurati sedam do devet sati spavanja noću. Ako teško usnivate, uz stalno prevrtanje u krevetu, smanjite količinu popijene kave, čaja ili kole. Također, izbjegavajte alkohol, jer je i on “kradljivac” sna.

Razumljivo, ako i nadalje imate problema s nesanicom, potrebno je konzultirati liječnika.

Izvor: 7dnevno

Vaš komentar na članak: