20.09.2017 u 6:42 | Kućni savjeti, Zanimljivosti | Komentari

UPOZORENJE PSIHOLOGA: Ne tolerišite ovakvo dječje ponašanje, sasijecite ga u korijenu!

Roditelji često opravdavaju loše navike i postupke djeteta, jer smatraju da su to samo faze koje će brzo proći. Međutim, postoje situacije u kojima bi mame i tate trebalo odmah da reaguju, piše Yumama.

neposlusno-dijete

Psiholozi upozoravaju da slijedeće probleme u ponašanju nikako ne smijete da ignorišete, jer će vaša djeca snositi posljedice kada odrastu…

1. Dijete vas prekida dok govorite

Zašto ne treba ignorisati: Vaše dijete je veoma pričljivo i želi stalno da vam nešto kaže ili pita, a samim tim neprastano prekida vaš razgovor sa drugim ljudima. Psiholozi savjetuju da je neophodno da naučite dijete da ne skreće previše pažnju na sebe i da mora biti tolerantno i pružiti šansu drugima da govore. Ovaj problem treba da se iskoreni još dok su djeca mala, da ne bi ovo ponašanje usvojili i imali problema tokom odrastanja.

Kako riješiti: Ako ste kod prijatelja ili imate goste, djetetu recite prije posjete da ne smije da vas uznemirava dok razgovarate, osim ako situacija nije baš hitna. Potrudite se da dok pričate dijete radi nešto zabavno sa strane, a ako neće da se odvoji od vas, onda mu objasnite da mora mirno da sjedi. Obavezno kada završite razgovor dozvolite djetetu da vas pita ili vam saopšti ono što je htjelo.

Loading...

2. Dijete je tokom igre nasilno

Zašto ne treba ignorisati: Ako se vaše dijete tokom igre sa drugarima stalno gura, štipa ili otima stvari, onda je jasno da imate problem sa agresivnim ponašanjem. Ako ovo ne spriječite dok je dijete malo, psiholozi ističu da je već od 8. godine teže vaspitati agresivno dijete i ukazati mu na greške. Ako ne regujete na vrijeme dijete će nasilje prihvatiti kao opravdan način ponašanja.

Kako riješiti: Recite djetetu kako nikako ne smije da se ponaša agresivno i pitajte ga kako bi se osjećao da se tako drug ponaša prema njemu. Zaprijetite mu da će završiti sa igrom ako nastavi sa agresivnim ponašanjem. Obavezno pomozite djetetu da izbaci bijes i višak energije iz sebe, na primjer upišite ga na neki sport. Ako vidite da ne možete sami da iskorenite agresivno ponašanje, onda je već neophodno da se obratite psihologu.

3. Pravi se da vas ne sluša

Zašto ne treba ignorisati: Ako vašem djetetu ponovite po nekoliko puta da vam nešto donese ili da pokupi igračke, a ono ne reguje, onda ste već u problemu. Nikako nemojte da popustite i sami uradite ono što ste tražili od djeteta, jer će tako dete smatrati da može da vas kontroliše u svakoj situaciji. Ako ne spriječite ovo loše ponašanje, neizbježno je da će vaše dijete postati prkosno i vi ćete izgubiti kontrolu nad njim.

Kako riješiti: Ako vas dijete ne sluša i poslije trećeg ponavljanja, priđite mu, stavite ruke na njegova ramena, izgovorite njegovo ime i malo glasnije mu recite šta treba da uradi. Ponavljajte sve dok vas dijete ne posluša, tako ćete mu pokazati da ste vi oni koji kontrolišu, a ne dijete.

4. Dijete uzima stvari bez pitanja

Zašto ne treba ignorisati: U redu je ako dijete hoće sebe da počasti čokoladom, ponekad bez pitanja pusti televizor ili sjedne za kompjuter. Međutim, ako dijete počne učestalo da uzima stvari koje hoće i radi šta hoće, ne poštujući vaša pravila, onda ćete biti u problemu kad poraste. Dijete koje zna da mu je sve što želi pristupačno, neće znati za granice i vaša pravila mu ništa neće značiti kad postane tinejdžer.

Kako riješiti: Razgovarajte sa djetetom o pravilima koja uvijek moraju da se poštuju. Ako ste se, na primjer, dogovorili da dijete ne gleda televiziju prije nego što završi domaći, kada prekrši pravilo obavezno razgovarajte. Ne dozvolite da se vaša pravila često krše, jer će im to preći u naviku.

5. Dijete zauzima loš stav

Zašto ne treba ignorisati: Ako vaše dijete “prevrne” očima kada ga kritikujete ili počne da vam se ruga i ponavlja vaše riječi, nikako nemojta da zanemarite ovakvo ponašanje. Mnogi roditelji misle da je ovo samo jedna od faza odrastanja i da će proći, ali ako ne spriječite vaše dijete će nastaviti tako da se ponaša. Neće takav stav imati samo pred vama, već i pred drugim odraslim i nastavnicima, jer će misliti da ako vi to tolerišete, da će i oni.

Kako riješiti: Objasnite lijepo djetetu da je takvo ponašanje neprihvatljivo. Ako dijete nastavi, onda mu recite da to pokazuje da vas ne poštuje i da ga nećete saslušati sve dok ne počne lijepo da vam se obraća.

6. Dijete previše laže

Zašto na treba ignorisati: Ne treba da sputavate dječiju maštu, ali ako dijete laže osnovne stvari o sebi, onda je već vrijeme da reagujete. Psiholozi upozoravaju da previše laži kod male djece mogu da utiču na njih tako što nikada neće prihvatiti ko su zaista, već će stalno lagati i smatraće da je to prihvatljivo.

Kako riješiti: Objasnite djetetu da je loše lagati i da uvijek treba da kaže istinu, čak iako je istina nešto loše. Naučite ga da ako stalno bude lagao više mu niko neće vjerovati i pokušajte to da uradite na ličnom primjeru. Na primjer, ako dijete često laže, kada vam kaže da je opralo zube, vi ga naterajte da ih opere još jednom, jer mu ne vjerujete i tako će shvatiti lekciju.

Izvor: yumama

Vaš komentar na članak: