04.08.2017 u 11:47 | Kućni savjeti | Komentari

SMANJITE RAČUN ZA STRUJU: Evo kako da klima radi po čitave dane, a da vas skoro ništa ne košta!

Da li je bolje za vaš strujomer da gasite klimu kad niste kod kuće ili je ipak pametnije da je držite uključenu po cijeli dan? Odgovor će vas iznenaditi.

klima-racun

Kad je ovakav pakao napolju, normalno je da klima-uređaji rade punom parom, barem dok boravimo u svom domu ili poslovnom prostoru. Podrazumjeva se da ovi aparati troše podosta struje. Ali, postoji li način da oni potroše što manje, odnosno da snizimo iznos na računima za struju?

Naravno da postoji, ali samo ako znamo kako da ga koristimo. Sada se zapitajte, štedimo li zaista struju isključivanjem klima uređaja kada nismo kod kuće ili je bolje ostaviti klimu da radi na istoj temperaturi cijeli dan?

Možda se čini da je veća potrošnja električne energije kada svako malo palite i gasite klima-uređaj, ali na taj način zapravo ćete uštedeti popriličnu količinu novaca, a klima uređaj na taj će način i bolje raditi.

Loading...

Naime, sistem za rashlađivanje prostora najefikasniji je kada radi punom brzinom, nego kada radi u kraćim periodima manjom brzinom kako bi se održala konstantna temperatura cijeli dan. Osim toga, kada klima uređaj radi punom brzinom bolje će i otjerati vlagu iz vašeg doma.

Električnu energiju možete uštedeti i ako termostat na klima-uređaju podesite na višu temperaturu (razlika između temperature u prostoriji i spoljašnje temperature ne bi smjela biti veća od 7 do 10 stepeni). Prema nekim podacima, klima uređaj troši 3 do 5 odsto manje energije sa svakim stepenom više na termostatu.

Ipak, za maksimalnu uštedu energije, klima-uređaj ostavite da radi na 26 ili više stepeni Celzijusovih dok vas nema kod kuće.

Kupite klima-uređaj sa podesivim termostatom.

Na taj način moći ćete da podesite temperaturu kakvu želite imati u prostoriji i kada se vratite kući prostorija će već biti prijatno rashlađena. Kupite termostat koji odgovara i sistemu hlađenja i sistemu grijanja. Noviji modeli klima uređaja imaju i mjerač vremena i termostat. Najbolji i najpovoljniji izbor za klima-uređaje kod nas definitivno inverter modeli, koji će se isplatiti u određenom periodu spram standardnih modela, koji u početku imaju nižu cijenu ali troše mnogo više struje.

Ventilator možda neće rashladiti prostoriju, ali ćete se zbog strujanja vazduha osjećati prijatnije i kada je u prostoriji viša temperatura. Na taj način termostat na klima uređaju moći ćete namjestiti na višu temperaturu i tako trošiti manje energije, a opet se rashladiti. Međutim, s obzirom na to da ventilator ne snižava temperaturu u sobi nema smisla ostavljati ga upaljenog dok vas nema kod kuće jer ćete tako samo bespotrebno trošiti struju.

Veliko žbunje koje stvara senku, zasađeno sa južne i zapadne strane vaše kuće, smanjiće akumuliranje vrućine tokom dana.

Najlakši način da rashladite prostoriju je da otvorite prozor, ali ne previše. Što manje otvorite prozor, to ćete stvoriti veći promaju. Otvorite prozore u više prostorija u vašem domu kako biste vidjeli na koji način se stvara najugodniji promaju.

Izvor: telegraf

Vaš komentar na članak: