23.11.2016 u 11:37 | Kućni savjeti | Komentari

Korisni savjeti za sve ljubitelje sobnih biljaka.

Želite li da vaše sobne biljke cvjetaju često i bogato? Poslušajte savjete iskusnih cvjećara.

cvijece-femina

Ove korisne preporuke pomoći će vam da uzgojite pravu cvijetnu baštu na svom prozoru, piše uspesnazena.com! Tajna bogatog sobnog vrta je jednostavna: da biljke cvjetaju još ljepše i bujnije, treba ih dobro prihranjivati.

Kako pravilno pripremiti rastvor za prihranu biljaka:

1. Praktično, sve biljke vole šećer (a kaktusima je to omiljen slatkiš). Može se, prije zalivanja, zemlja u saksiji posuti 1 kafenom kašikom šećera, ili napojiti biljku slatkom vodicom (1 kafena kašika šećera na 1 čašu vode).

Fikuse možete jednom mjesečno zalivati zaslađenom vodom. Na 1 litar vode uzima se 1 kafena kašika šećera. Listovi fikusa mogu se brisati mlijekom. To će doprineti sjaju i ljepoti biljke. Mlijeko je, inače, veoma korisno za biljke. Neke domaćice ubrizgavaju špricem mlijeko, direktno u stablo biljke.

Loading...

2. Odličan efekat na biljke daje prihranjivanje ricinusovim uljem.

U litru vode, koja je odstajala nekoliko dana, treba dodati 1 kafenu kašiku ricinusovog ulja. Flašu dobro zatvorite i dobro promućkajte. Ricinusovo ulje treba da se rastvori i dobro sjedini sa vodom, da ne bi opeklo korijene biljaka. Odmah, nakon mućkanja, dok se ulje nije podiglo, zalivamo cvijeće.

Ako biljka cvjeta jednom godišnje, dovoljna je jedna takva prihrana. Ako biljka cvjeta stalno, potrebno ju je prihranjivati jednom mjesečno.

3. Postoji jedan Čudo-rastvor za najbeznadežnije cvijeće.

Sve, što je potrebno za ovaj rastvor, jeste voda i ljuske od jaja. Ljuske od jaja prelivaju se vodom, i ostavljaju 5-7 dana na sobnoj temperaturi. S vremena na vrijme, treba promješati. Nakon toga, ovim rastvorom zalivajte cvijeće.

4. Imunitet sobnih biljaka odlično pojačava prskanje rastvorom aspirina(andola).

Jednu tabletu od 300 mg treba rastvoriti u 1 l vode. Nakon toga, biljke prskati raspršivačem.

5. Biljke možete zalivati sljedećim rastvorom:

Uzmimo korice nara, ili bilo kojih citrusa, i prelivamo vodom. Ostavljamo da prenoći. To je sve! Hranljivi rastvor za zalivanje biljaka je spreman.

Ako ste primjetili da vaše biljke počinju da venu iz neobjašnjivih razloga – uzrok mogu biti sitne štetočine, mušice, koje je teško uočiti golim okom. U ovom slučaju, biće od koristi sljedeći trik: Za njegovu realizaciju biće potrebno samo nekoliko običnih šibica.

Jednostavno, zabodite ih glavicama u zemlju, na udaljenosti 5 cm od ruba saksije, i zalijte cvijeće. Nakon 2 dana, zamjenite šibice novim, a nakon još 2 dana mušice će nestati.

Od sada ne morate zalivati sobne biljke insekticidima. Fosfor i sumpor, koji se sadrže u sastavu smjese glave šibica, prodiru u zemljište i pouzdano oslobađaju biljku od nezvanih gostiju.

Da biste sprečili pojavu gljivica, koristite bakarne novčiće. Stavite nekoliko novčića u zemljište oko biljke, i bakar će uništiti sve spore gljiva.

Izvor: uspesnazena

Vaš komentar na članak: