09.06.2015 u 9:52 | Kućni savjeti | Komentari

Kako spriječiti stvaranje leda u hladnjaku

U hladnjaku dolazi do formiranja leda, jer hladan vazduh izvlači vlagu iz namirnica koje ste ubacili u njega. Hladan vazduh ne može zadržavati vlagu kao topli pa je mora negdje akumulirati – u zatvorenom prostoru poput hladnjaka to je na zidovima i ladicama.

hladnjak

Kako vaš hladnjak ne bi uvijek bio obložen ledenim santama (i kako ga ne biste morali otapati svakih desetak dana) isprobajte neke od sljedećih trikova.

Koristite ulje. Savjet koji ste već vjerovatno čuli bezbroj puta jeste da zidove i ladice prebrišete uljem. To će stvoriti klizavu površinu na kojoj se ne može formirati led. To je dobra opcija, ali zapravo time ne rješavate problem vlažnosti u hladnjaku.

Čvrsto zatvorite namirnice. Da biste smanjili količinu vlažnosti u hladnjaku uvijek dobro zatvarajte namirnice. Korištenje mašine za zatvaranje kesa najbolja je opcija, ali možete koristiti i kese sa zip zatvaračem ili posude sa poklopcem. Iz kesa istisnite što više vazduha prije stavljanja u hladnjak. Korištenjem kesa sa zatvaračem i posuda sa poklopcem spriječićete formiranje leda u hladnjaku, a istiskanjem vazduha iz kese spriječićete formiranje leda u unutrašnjosti kese.

Izvor: minimagazin

Vaš komentar na članak: