27.03.2018 u 14:58 | Kućni savjeti, Zanimljivosti | Komentari

Iskustvo baštovana: Evo kako da napravite jeftin plastenik (FOTO – KORAK PO KORAK)

Baštovan Dejvid Lefernej napravio je plastenik za manje od 50 evra, ali je pri tome koristio dosta recikliranog materijala…

plastenik-50e

Ovaj plastenik je širok oko 3,3 metara i dugačak blizu 5, a najviša tačka luka doseže do 2,3 metara. Naravno, Dejvid kaže da svako može da prilagodi dimenzije svojim potrebama, ali da je za manje plastenike namenjene skromnim kućnim potrebama dovoljna širina između 3 i 3,5 metara.

Po njegovoj kalkulaciji, ova širina može da obuhvati 2 reda sadnica i vrlo široku stazu između njih, dovoljnu da može da prođe kosilica za travu.

Svoje iskustvo Dejvid je izložio na sajtu posvećenom baštovanstvu pod nazivom “Dorgarden”, na kojem se mogu naći i drugi saveti u vezi s baštovanstvom.

Kako Dejvid napominje, treba biti oprezan sa promenama dimenzija. Naime, svaka promena u razmeri može da bude rizična jer luk treba da bude takav da se na krovu ne zadržava eventualni sneg i da kiša može lako da se sliva. Takođe, nije dobro ni da se kosi zidovi spuštaju do zemlje pod suviše oštrim uglom – zbog male visine nećete moći ni da koristite zemljište uz zid.

Loading...

Dejvid je započeo konstrukcijom prednjeg i zadnjeg zida i to u svojoj garaži – na podu je obiležio razmjere i savio poluobruče od plastičnih cijevi (slika 1).

plastenik-1

Krajevi savijene cijevi pričvršćuju se za drvenu letvu pomoću šrafova (slika 2).

plastenik2

Dok je konstrukcija na podu, obilježite veličinu vrata koja vama odgovara i dodajte adekvatne letve da formirate ram (slika 3).

plastenik-3

Učvrstite uglove pomoću ljepka, a cijev dodatno pričvrstite šrafovima. Dejvid je upotrebio i plastične obujmice (slika 4) ali vi možete da se poslužite i žicom.

plastenik-4

Nastavak na sljedećoj stranici:

Sljedeca stranica

Izvor: lepaisrecna

Vaš komentar na članak: