12.04.2016 u 7:57 | Kućni savjeti | Komentari

SMANJITE REŽIJE: 10 sjajnih trikova za smanjivanje računa za struju

Promjenom nekih navika u kućanstvu možete znatno uštedjeti na struji bez da vam standard življenja imalo pati, a to će posebno značiti umirovljenicima i nezaposlenima.

Struja-uticnica

Glavni potrošaći struje u kućanstvu su klima uređaj, termoakumuacijska peć, pećnica, te perilice za rublje i suđe.

Na klimi najlakše štedite tako da smanjite temperaturu hlađenja. Samo jedan stupanj uštedi vam i do 3% energije. Isto tako, ako rublje perete na 40 umjesto 60 stupnjeva, trošiti ćete upola manje struje. Uz to, slobodno ugasite pećnicu ili štednjak par minuta prije kraja pripremanja hrane jer će se ona nastaviti kuhati i peći još neko vrijeme dok se uređaj hladi.

Uštedjeti možete i ako smanjite broj stvari koje peglate. Vjerojatno ne želite hodati zgužvani, ali stvarno nije neophodno peglati posteljinu, kuhinjske krpe ili ručnike.

Loading...

Hladnjak i zamrzivač isto troše puno struje, jer cijelo vrijeme rade. Iako ih ne možete isključiti, eventualno možete uštedjeti ako malo smanjite temperaturu hlađenja.

A štedne ili LED žarulje troše i do 80% manje struje od običnih, a i traju desetak puta dulje.

1. Planirajte

Kad god možete, pripremajte obroke za dva, tri dana odjednom. Potrošnja struje nije ista kada uključujete štednjak svaki, ili svaki treći dan.

2. Isključite iz utičnica

Ne ostavljajte uređaje na čekanju već ih isključite iz struje. Naprimjer, TV i dalje troši oko 24% energije iako je ugašen. Procjenjuje se da oko 6% struje u kućanstvu odlazi na uređaje koji su na ‘stand by-u’.

3. Pazite na temperaturu

Pazite da vam vrata hladnjaka ne budu predugo otvorena, jer će inače morati ponovo hladiti unutrašnjost, a to ne može bez dodatnog trošenja energije.

4. Hladnjak na hladnom

Stavite hladnjak na najhladnije mjesto u stanu/kući. Pazite da se ne izlažu sunčevoj svjetlosti. Hladni prostor rezultira manjim trošenjem energije, jer svaki stupanj manje što hladnjak mora hladiti znači i smanjenje potrošnje struje i do 6 posto.

5. Priključite stroj za pranje rublja na toplu vodu

Ako je ikako moguće, priključite stroj za pranje rublja, kao i onaj za pranje suđa, na dovod tople vode, jer ti uređaji troše najviše energije upravo na zagrijavanje vode.

6. Pazite na veličinu posuđa

Veličinu posuđa prilagodite količini hrane koju pripremate. Ako hranu stavite u preveliku posudu potrošiti ćete više energije na pripremanje hrane, kao i na kasnije pranje.

7. Izbjegavajte ‘stand by’ način rada

Probajte nikada ne držati uređaje u ‘stand by’ modu (najčešće ostaje svjetliti crvena lampica), jer se na taj način troši i do 6 posto struje u kućanstvu.

8. Isključite računala kada ih ne koristite

Kada ne koristite računalo obavezno ga isključite. Ako već mora ostati uključeno, bar isključite monitor, jer ta komponenta troši najviše električne energije.

9. Ne ostavljajte punjače u utičnicama

Neki punjači za mobitele, laptope, tablete… nastavljaju trošiti struju i nakon što ih odvojite od uređaja koje su punili. Zato ih obavezno izvucite iz utičnice kada ih više ne koristite.

10. Kraće se tuširajte

Smanjite vrijeme tuširanja na manje od pet minuta. Izbjegavajte i kupanje u kadi jer tuširanjem trošite i do pola manje energije nego kupanjem.

Izvor: 24sata.hr

Vaš komentar na članak: