Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

Budite u toku sa najboljim prirodnim lijekovima i pripravcima.

06.05.2017 u 10:13 | Kućni savjeti | Komentara:

ALARMANTNO! ZMIJE ĆE NAS POBITI: Invazija gmizavaca prestravila građane

Advertisement

Ne bi iznenadilo da se zbog promjene klime kod nas pojave i neke od egzotičnih vrsta, poput udava i zvečarki, kaže prof. dr Stanimirović.

zmija-ilustracija

Proljeće i proljepšanje vremena izmamilo je zmije, koje širom Srbije siju paniku među građanima!

Nakon što je u autobusu „Niš ekspresa“ uhvaćena zmija dugačka oko dva metra, koja se čak jednoj putnici obmotala oko noge, samo nekoliko dana kasnije sličan stres preživio je i Vranjanac koji je u automobilu zatekao ozloglašenu otrovnicu – poskoka. Još jedna zmija izazvala je nedavno paniku na autobuskoj stanici u Beogradu izmilevši iz jedne torbe. Ovi gmizavci primećeni su i u blizini škola i vrtića, pa su učestali pozivi komunalnim i specijalizovanim službama.

Prof. dr Zoran Stanimirović, šef katedre za biologiju na Fakultetu veterinarske medicine, kaže da ova pojava nije ništa neuobičajeno.

Radi se o tome da je, uprkos toplijem vremenu, za zmije, čiji metabolizam zavisi od spoljnih temperatura, još uvijek hladno. Stoga one traže kamenje i mjesta koji su osunčani. Ne znači da ih ima više, već da su se samo koncentrisale na manjem prostoru – navodi Stanimirović i naglašava da zmije obično nisu agresivne, već je njihova uloga u prirodi vrlo korisna.

Ipak, kako kaže, klimatske promjene i globalno otopljavanje pogoduju sve većoj rasprostranjenosti zmija i treba očekivati da će ih biti sve više.

Sa migracijama ljudi, migriraju i životinje. Egzotičnih vrsta zmija i danas ima na ulicama Srbije zbog nesavjesnosti uzgajivača, ali one zasad ne mogu da prežive u ovim klimatskim uslovima. Međutim, ne bi iznenadilo da se, zahvaljujući rastu temperatura, neke od ovih vrsta, kao što su udavi i zvečarke, jednom pojave i kod nas.

NEKE OD ZMIJA KOJE TRENUTNO POSTOJE U SRBIJI

Foto: kurir.rs

Pribranost

ŠTA RADITI KADA NAIĐETE NA ZMIJU

- Stanite i umirite se

- Nemojte se plašiti ili paničiti

- Pripremite štap ispred sebe tako da, ako krene prema vama, možete da je odgurnete

- Ako ne ode sama, bacite manji kamen blizu nje, ili lupkajte štapom ispred nje da je otjerate

- Nemojte zmiju udarati štapom, gađati kamenom ili ubiti

Istine i zablude

1. Otrov zmije je najbolje odmah isisati Netačno

Rana se nikako ne smije isisavati, jer postoji velika šansa da u usnoj duplji postoji mikroranica preko koje otrov može ući u krvotok.

2. Ranu od ujeda zmije prerežite nožem Netačno

Ne treba rezati ranu, jer se tako ona još više zagadi, a otrov inače razređuje krv tako da može doći do obilnog krvarenja.

3. Nakon ujeda zmije odmah otrčati po pomoć Tačno i Netačno

Važno je da se protivotrov primi što prije, ali je izuzetno važno i da se ujedena osoba umiri. Panika i nagli pokreti ili trčanje ubrzavaju krvotok i doprinose širenju toksina.

4. Uhvatite zmiju nakon ujeda da bi ljekari znali koji protivotrov da daju Netačno

Ljekari u domovima zdravlja u većini slučajeva ne znaju da prepoznaju koja je zmija otrovna, a koja ne. Tako možete ugroziti i bezbjednost drugih ljudi.

5. Ne vrijedi pričati glasno kako bi otjerali zmije Tačno

Zmije ne čuju, već reaguju na vibracije. Najbolje je da nosite štap kojim možete da lupkate ispred sebe ili šuškate po opalom lišću ili žbunju. Zmije će se skloniti same.

Izvor: kurir.rs

loading...

Vaš komentar na članak: