08.06.2017 u 10:14 | Kako smršati, Recepti | Komentari

Volite paradajz? Iskoristite ga da brzo skinete neželjene kilograme! Evo kako!

Dijeta koja je pred vama nudi vam mogućnost da za pet dana izgubite do 3 kilograma i usput se osjećate sjajno.

mrsavljenje.dijeta

Razlog je jednostavan: svjež paradajz je bogat vitaminom C koji većim dijelom nestaje pri termičkoj obradi, ali zato kuhani paradajz sadrži materije koje su odlična zaštita od slobodnih radikala.

Paradajz dijeta – Petodnevni jelovnik:

1. dan

Doručak

– 2 kriške tosta od crnog hljeba sa malo margarina i kašičicom meda
– čaj ili kafa bez šećera

Ručak

– Velika paradajz salata sa sirom
– U većoj činiji napraviti salatu od sljedećih sastojaka:
– 150 g nemasnog sira (izdrobljenog)
– 350 g svježeg paradajza
– 1 kašika maslinovog ulja
– 1/2 kašičice začinskog bilja po ukusu (odlično ide bosiljak kao i origano)

Loading...

Sve dobro promješati i dodati na krupnije komade izlomljenu krišku tostiranog integralnog hljeba. Salatu prije jela petnaestak minuta prohladiti u frižideru.

Užina

– 1 nektarina (jabuka)

Večera

– Tjestenina u sosu od paradajza

Dvije šargarepe isjeći na kockice i pržiti na malo maslinovog ulja, dodati 50 ml soka od paradajza i pržiti još pet minuta. Dodati 400 g paradajza sitnije sječenog, posoliti, pobiberiti i začiniti sa kašikom pavlake (12% mm). Kuhati desetak minuta na umjerenoj vatri. Ovaj preliv sipati preko svježe skuhane tjestenine (najbolja je ovsena ili ječmena). Količina suhe tjestenine (prije kuhanja) je 60 grama.

2. dan

Doručak

– 200 g polumasnog jogurta (1,5% mm) pomješati sa kašikom meda i dodati dvije velike kašike ovsenih pahuljica

Ručak

– Grčka salata

Luk isjeći na kolutove, dodati dva paradajza isječena na krupnije komade, veći krastavac takođe isječen na krupnije komade, dvije kašičice limunovog soka, kašiku maslinovog ulja, so, biber, malo majčine dušice i 2-3 crne masline. Sve dobro promješati i ostaviti oko 10 minuta da sastojci “odleže”. Ukrasiti sa 30 g ovčijeg sira (izdrobljenog) i kockicama od jedne kriške ražanog hljeba.

Užina

– Komad voća ili šoljica kafe sa 2 – 3 keksa od integralnog brašna.

Večera

– Supa sa oslićem

Dvije glavice luka pržiti na malo ulja, dodati dva veća paradajza isječena na krupnije komade i 2,5 dl supe od povrća. Sve to kuhati na tihoj vatri oko 10 minuta. Smjesu procijediti kroz sitno sito, dodati so, biber, na vrh noža šećera, 125 g skuhanog pirinča i pečen filet oslića. Ukrasiti kašikom kisele pavlake.

3. dan

Doručak

– Integralno pecivo sa dvije kašike polumasnog sira. Na jednu polovinu peciva namazati sir i staviti krišku paradajza i malo isjeckanog mladog luka, drugu polovinu premazati medom.

Ručak

– Tortilja

Iseći 300 g paradajza i 100 g pečurki na krupnije komade. Dva jaja, četiri kašike mineralne vode, dvije kašike zeleni, so i biber pomešati. Pečurke i paradajz staviti u zagrijan i lako nauljen tiganj, preko staviti jaja i na tihoj vatri ostaviti da se spoji. Servirati toplo ili hladno na podlozi od dvije kriške ražanog hljeba.

Užina

– dvije šargarepe iseći na dva štapića i uviti u 30 g ćureće šunke
– 1 dl soka od paradajza (svjež iii kuhan)

Večera

– Meso sa paradajzom

Ispeći 125 g goveđih šnicli u tiganju bez dodatne masnoće i po ukusu začiniti. Pola glavice luka pržiti na malo maslinovog ulja. Dodati 400 g paradajza isečenog na kocke i malo majčine dušice i sve to pržiti na jakoj vatri par minuta. Obrok kompletirati jednim tostom od ražanog hljeba.

4. dan

Doručak

– dvije kriške tosta namazati kašikom krem sira i odozgo staviti po jednu šnitu šunke
– 2 dl soka od paradajza (svježeg)

Ručak

– Hladni gaspačo

Skuhati 500 g paradajza, papriku i veći krastavac isjeći na kocke i izmiksati sa kašikom maslinovog ulja, bijelim lukom i dvije izmrvljene kriške tosta. Dodati so i biber i ohladiti pre serviranja.

Užina

Napraviti sendvič od kriške tosta sa susamom, kriškom dimljene ćuretine i odozgo staviti paradajz isječen na deblje kolutove.

Večera

– Paradajz sa pirinčem

Odsjeći vrh sa dva paradajza, izdubiti ih i staviti u vatrostalnu posudu. Smjesu za punjenje napraviti od 50 g polumasnog sira i 125 g kuvanog pirinča, malo bosiljka, paradajza isječenog na kockice i belog luka. Napuniti paradajz i posuti sirom. Peći u zagrijanoj rerni 15 minuta.

5. dan

Doručak

– 2 dl soka od paradajza (kuhanog)
– 2 tosta tanko premazana topljenim sirom sa kolutovima paradajza odozgo

Ručak

– Italijanska salata

Isjeći na kocke tost hljeb i 400 g paradajza, dodati malo zelene salate. Preliti sa dvije kašike maslinovog ulja i sirćeta, dodati so i biber. Preko toga posuti kockice tosta.

Užina

– Jabuka, kivi i nana

Kivi i jabuku iseći na kocke i pomješati sa nekoliko kapi meda. Dodati par listića svježe nane.

Večera

– Ratatuli

Za ovo jelo potrebno je na kocke isjeći 200 g krompira, četiri šargarepe, dva praziluka, 100 g pečuraka i četiri stabljike celera. Isjeckati dvije glavice luka i dva češnja bijelog luka, zagrijati dvije male kašike ulja i dodati povrće i krompir. Začiniti solju, biberom i origanom. Doliti 100 ml supe od povrća i sve to kuvati poklopljeno oko 10 min. Dodati šolju (2,5 dl) kuhanog paradajza. Sve kuhati na tihoj vatri 15 minuta.

Dodatne napomene:

– ukoliko ste gladni između obroka možete slobodno konzumirati 2 dl soka od paradajza (svježeg ili kuhanog)
– postoje izveštaji (još uvijek u dometu glasina) da paradajz sok ima veću tendenciju sagorjevanja masnih naslaga ako mu se doda na vrh noža bibera

Izvor: dijeta

Vaš komentar na članak: