20.05.2016 u 21:11 | Kako smršati, Recepti | Komentari

Brzo i lahko do željene težine pomoću dijete “Jutarnja banana”

Dijetu je osmislio Hitoši Vatanabe koji se bavio proučavanjem preventivne medicine i njegova supruga Sumiko inače farmaceut po zanimanju.

PHOTO:pixabay

PHOTO:pixabay

Jutarnja banana osnovne postavke:

Osnovna postavka “pronalazača” ove dijete je da doručak koji sadrži jedino banane i običnu vodu sobne temperature može doprineti značajnom smanjenju kilograma bez obzira šta jedete ostatak dana.

Kao što vidite, dijeta je izuzetno jednostavna i laka za praćenje a mnogi Japanci su potvrdili i njenu valjanost: naime, kod velikog broja je došlo do značajnog gubitka težine prilikom eksperimentisanja sa ovom dijetom.

Odgovor zašto ova dijeta tako dobro “radi” je možda u činjenici da banane pospješuju varenje i ubrzavaju metabolizam. Druga mogućnost leži u vrsti skroba koji banane posjeduju, a koji ima niži glikemički indeks, dugo se vari, daje osjećaj sitosti i djelimično blokira apsorbciju ugljenih hidrata.

Niko pouzdano nije siguran zašto voda mora da bude na sobnoj temperaturi ali postoji više teorija od kojih su najzastupljenije da voda ove temperature poboljšava varenje i smanjuje osećaj gladi.

Loading...

Osobama koje žele da praktikuju ovu dijetu savjetuje se i da večernji obrok bude prije 8 sati uveče i da izbjegavaju slatkiše poslije večere. U slučaju gladi prihvatljivije je uzeti komad voća.

I posljednje pravilo kod ove dijete je da se na spavanje ide prije ponoći. Za ovo pravilo gotovo i da ne treba objašnjenje jer su i naučne studije pokazale povezanost između kasnog odlaska na počinak i gojaznosti.

Naravno, ako želite da potpuno ispoštujete ovu dijetu treba se držati i pravila da jedete koliko vam je dovoljno tj. da se ne prejedate. Japanci imaju čak i princip koji zagovara da se jede dok se ne dostigne 80% punoće (hmmm… mada je ovo teško odrediti).

Zabranjene namirnice su mliječni proizvodi i alkohol. Od napitaka tu je jedino voda sobne temperature! A banane moraju biti sirove a ne pečene, kuvane ili zaleđene.

Primjer jelovnika:

Doručak:

- Jedna ili više banana (količina da se osjeti sitost)
- Čaša mlake vode (sobna temperatura)

Ručak:

- Obrok po izboru
- Popodnevna užina
- Mala, slatka grickalica je dozvoljena oko 3 sata u slučaju gladi

Večera:

- Obrok po izboru koji mora biti pojeden prije 8 sati uveče
- Bez deserta

Izvor: dijeta

Vaš komentar na članak: