26.10.2015 u 19:13 | Featured, Zdravlje | Komentari

ZVANIČNO – VIRŠLE, PAŠTETE I SALAME IZAZIVAJU RAK! Dramatično obavještenje Svjetske zdravstvene organizacije

Stručnjaci SZO saopštili su danas da mesne prerađevine, a to su sve namirnice koje su prošle proces soljenja i hemijske obrade, mogu da izazovu rak crijeva kod ljudi, ali i rak pankreasa i prostate.

Photo: Foter/Flickr

Photo: Foter/Flickr

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), i zvanično je svrstala mesne prerađevine na listu proizvoda koje izazivaju rak. Na toj listi, koja je označena kao lista 1 ili crna lista, nalaze se još samo duvan, azbest i dizel isparenja.

Stručnjaci SZO saopštili su danas i precizirali da mesne prerađive, a to su sve namirnice koje su prošle proces soljenja i hemijske obrade, mogu da izazovu rak crijeva kod ljudi. Oni upozoravaju da svega 50 grama mesnih prerađevina dnevno – što je manje od dvije kriške slanine, povećava rizik razvoja karcinoma debelog crijeva za 18 odsto.

Agencija za istraživanja o raku (IARC), koja radi pod okriljem SZO, svrstala je obrađeno meso, poput viršli i šunke, u prvu grupu, zajedno sa duvanom, azbestom i dizelskim gasovima, za koje postoji “dovoljno dokaza” da mogu da izazovu rak.

Za pojedinca je rizik od raka crijeva zbog konzumiranja obrađenog mesa mali, ali rizik raste sa količinom konzumiranog mesa – saopštio je doktor Kurt Štrajf, šef istraživačkog programa Agencije za istraživanje o raku (IARC), koja radi pod okriljem SZO, a prenosi Rojters.

Istraživanje IARC otkrilo je vezu između kolorektalnog karcinoma i konzumiranja mesnih prerađevina, ali se pominju i moguće veze sa rakom pankreasa i prostate.

Sa druge strane, crveno meso, u koje spadaju govedina, jagnjetina i svinjetina, svrstano je u “vjerovatne” uzročnike raka iz grupe 2A, u kojoj je još glifosfat, aktivni sastojak mnogih herbicida. Ono je ostalo van crne liste, a stavljeno na listu 2, zbog ocjene da nema dovoljno dokaza da je kancerogeno.

Izvor: telegraf

Vaš komentar na članak: