09.06.2016 u 11:50 | Featured, Recepti, Zdravlje | Komentari

Znate li pravila ishrane kod prisustva kamena u žučnoj kesi?!

Holelitijaza (Cholelithiasis) je oboljenje žucne kesice u kojoj se nalaze žučni kamenčići. Sitni kamenci mogu da prave veće probleme nego krupni kamenci. Bolesti žučne kesice i zučnih puteva češće se javljaju u gojaznih žena, nego kod muškaraca. Najverovatnije zato što estrogen stimuliše jetru da uklanja višak holesterola iz krvi i usmerava ga u žuč. Višak kilograma predstavlja opasnost od kamena u žučnoj kesi, naročito kod sredovečnih žena, kod kojih postoji porodična sklonost. Dakle, višak masti stvara više holesterola koji se izlučuje u žuč i tamo postaje potencijalni kamen. Ako imate malo HDL, odnosno korisnog holesterola i višak triglicerida, izloženi ste stvaranju kamena u žučnoj kesi.

zuc-kamen

Vrste kamena u žuči

Holesterolski – oko tri četvrtnine žučnih kamenaca se stvara iz holesterola. Holesterol čini samo 5 % žuči, nije jako topiv, međutim, kako bi ostao raspšen u tečnosti, mora biti u odgovarajućoj ravnoteži sa žučnim solima. Ako jetra izlučuje previše holesterola u žuč, ako žuč zaostaje i stvara mulj u žučnom mehuru može doći do prezasićenja. Holesterol tada stvara žučne kamence. Proces je bezbolan i vrlo spor.

Pigmentni – oko 15 % žučnih kamenaca poznati su kao pigmentni kamenci. Oni se sastoje iz kalcijumovog bilirubina ili kalcificiranog bilirubina, supstance koja se stvara razgradnom hemoglobina u krvi. Ovi kamenci mogu biti crni ili smeđii često se stvaraju u žuči osoba s hemolitičkom anemijom ili cirozom.
Mešoviti – postoji mešavina holesterolskih i pigmentnih kamenaca.

Kad unesemo hranu koja je bogata mastima i kad ta hrana dospe u tanko crevo, ona izaziva lučenje jednog hormona koji se zove holecistokinin i koji se odmah apsorbuje, putem krvi dospeva do žučne kese i izaziva njenu kontrakciju i na taj način se žuč otprema u dvanaesto palačno crevo. Dnevno se stvori negde oko 700 – 800 ml žuči, a zapremina žučne kese je oko 70ml, međutim u žučnu kesu može da stane žuč koja se stvori u toku 12h preko dana. To je moguće tako što se u žučnoj kesici žuč koncentriše, tako da je žuč iz jetre i žuč koja je u žučnoj kesici imaju razlicite koncentracije.

Žuč se sastoji najvećim delom od: vode, soli žučnih kiselina, žučnog pigmenta bilirubina, holesterola, masnih kiselina, lecitina i elektrolita – natrijuma, kalijuma, kalcijuma, hlorida, bikarbonata. Ako postoji poremećaj u stvaranju žuči, ako nema dovoljno žuči u digestivnom traktu, doći će do poremećaja varenja masti i deo masti izlučivaće se putem stolice. Tada dolazi do deficita liposolubilnih vitamina, a najpre nastupi deficit vitamina K.

Loading...

Zapaljenje žučne kesice odražava se bolovima pod desnim rebarnim lukom, poremećajem varenja, a u akutnoj fazi i povišenom temperaturom. Tada ishrana treba da bude sastavljena skoro bez belančevina, potpuno bez masti, ali sa dosta ugljenih hidrata. Ako je prisutan i žučni kamenčić, bolovi su jaki i refleksno se javljaju i u predelu desne lopatice, a ako dođe do začepljenja odvodnog kanala javlja se žutica, jer masnoća ne može da bude adekvatno svarena.

Za vreme žutice dozvoljena je prva 2 dana samo voda bez šećera, zatim blaži biljni čajevi, takodje bez šećera. U slučaju velike gladi dozvoljava se supa ili čorba od zeleni i povrća. Kasnije dozvoljen je mlad sir, kuvani krompir ili pirinač (bolje nego hleb). Kao piće, dozvoljava se upotreba mineralne vode. Meso je dozvoljeno tek kad nastupi oporavljanje i to u malim količinama po 100g – 200g . Dnevni obroci treba da budu u približno isto vreme, na 4 do 5h.
Zapaljenje žučne kesice može biti akutno i hronično. Kod hroničnog zapaljenja žučne kesice javljaju se bolovi pri unošenju hrane, koja izaziva podrigivanje i nadutost trbuha.

Dijetetske mere kod kamena u žuči treba sprovoditi u 2 pravca:

pogodnom ishranom nastojati da se smanji telesna težina, jer je obično rec o gojaznim osobama
ishrana treba da je tako sastavljena da ne sadrž namirnice i supstance koje mogu pogoršati stanje bolesnika.
Hrana može da utiče na kamen, tako što smanjuje ili povećava zasićenost žuči holesterolom – što je primarni činilac u nastajanju kamena u žuči. Neke namirnice mogu da služe kao sredstvo za rastvaranje holesterola, čineci ga manje opasnim. Način ishrane može da reguliše kontrakcije žučne kese, koje su odgovorne za izbacivanje kamenja u kanal i izazivanje bolnih napada.

Dozvoljene namirnice u ishrani bolesnika sa kamenom u žučnoj kesi:

– Prednost treba dati dvopeku od integralnog brašna, zatim može da se koristi kuvani integralni pirinač, durum testenine, bez jaja. Vrlo je bitno kako su testa pripremljena. Bolje ako su meko kuvana i iseckana na sitniju parčad,
– Koristiti što više integralne (celovite) žitarice,
– Dozvoljena je upotreba kuvanog ili pečenog na roštilju posnog mesa i ribe,
– Što se tiče jaja, preporučuje se samo belance, jer žumance može da izazove kontrakcije,
– Dozvoljena je upotreba posnih sireva i kiselo mlečnih proizvoda,
– Od vidljivih masti prednost imaju sirova biljna ulja, prvenstveno maslinovo ulje. Dozvoljena je upotreba maslaca ili putera,
– Preporučuje se povrće koje može da se konzumira u vidu pirea,
– Ponekad se u manjim količinama može konzumirati sočno voće, kompoti, kao i pečeno voće,
– Dozvoljena je upotreba blagih biljnih čajeva, a posebno se preporuuje upotreba mineralnih alkalnih voda, koje pomažu drenažu žučnih puteva,
– Za bolje lučenje žuči, korisno je svakog jutra, piti sok od rotkve, i to prvi dan 1 čašicu, drugi dan dve, treći dan 3, a zatim smanjivati za po 1 čašicu. Nakon toga napraviti pauzu od 7 dana, pa terapiju ponoviti još jednom na isti način. Sok od rotkve je strogo zabranjen osobama koje boluju od upale želuca i creva!

Zabranjene namirnice kod kamena u žuči:

– Zabranjena je upoteba masnog, pohovanog i prženog mesa i namirnica bogatih holesterolom: riblja ikra, iznutrice, morski plodovi,
– Zabranjuju se punomasni stari prevreli sirevi i pržena jaja,
– Napici sa pavlakom,
– Jako slatke namirnice, jako hladna i jako topla jela i napici,
– Trebalo bi zabraniti povrće koje ima puno celuloze i koje nadima,a to su: leguminoze, mahunarke, krastavac, kupus, keleraba, karfiol, luk, praziluk prženi krompir,
– Povrce iz turšije i salate sa sirćetom ne treba upotrebljavati, a kao začin za salatu najbolje je upotrebiti limun i kiselo mleko,
– Ne dopušta se upotreba sirovih jabuka i koštunjavog voća,
– Zabranjena je upotreba punomasne čokolade,
– Zabranjena je upotreba jakih čajeva, kafe, alkohola i hladnih napitaka, jer kod nekih bolesnika čaša hladne vode ili čaša hladnog piva može da izazove napad bolova,
– Zabrabjena je upotreba jakih začina koji mogu da dovedu do dispepsije ili poremećaja varenja, kao sto su: paprika, biber, senf, majonez, sirće.

Važne napomene:

– Veoma je štetan višak kilograma, jer on stvara više masti, koje vode ka stvaranju veće količine holesterola, koji se izlučuje u žuč i tamo postaje kamen.
– Veoma su opasne rigorozne dijete, odnosno mršavljenje na brzinu.
– Uz određeni režim ishrane, za skidanje suvišnih kilograma, obavezno uzimati svaki dan po 2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja, koje je neophodno za stimulaciju žučne kese, da se bar jednom dnevno potpuno isprazni od žuči, smanjujući tako mogućnost nastanka kamena. Kad drastično prekinete sa unošenjem masti, žučna kesa se ne kontrahuje dovoljno često da izbaci žuč u tanko crevo. Na taj način se žuč skuplja i pokreće stvaranje kamena.
Za nastanak kamena, veoma je opasno preskakati doručak, kao i pravljenje velikih pauza između obroka. Razmak između obroka trebalo bi da bude idealno 4h, ne više od 6h.

Mirjana Ljutić, nutricionista

Izvor: drgifing

Vaš komentar na članak: