03.09.2015 u 15:39 | Featured, Zdravlje | Komentari

Zdravstvene prednosti đumbira

Pikantnog i aromatičnog okusa, u đumbiru mogu uživati i oni koje vole slatko i slano. Iako autohtono porijeklo ima u Južnoj Kini, vremenom je svoj put našao širom Azije, Zapadne Afrika, pa čak i na Karibima. Danas je Indija najveći proizvođač.

PHOTO:pixabay

PHOTO:pixabay

Đumbir se može uzgajati na područjima gdje je topla klima, a može imati roze i bijele pupoljke, a njegovi žuti cvijetovi čine ga popularnim za ukrašavanje. Iako njegov korijen i nema baš najbolji ukus, zdravstvenih prednosti ima u izobilju, piše 10 best.

Cirkulacija krvi, probava i upale

Magnezij, hrom i cink mogu poboljšati protok krvi, a đumbir sadrži sva tri od ovih elemenata. Kada ste bolesni, osjećate groznicu i znojenje, uzmite đumbir – pomoći će vam sigurno.

Ukoliko posljednjih dana osjećate da vam je probava loša, opet uzmite đumbir koji će vam pomoći da “ispraznite” svoj stomak.
Upala i bol često često vam se mogu javiti, pogotovo ako vam je posao vezan za sjedenje za računarom. Đumbir je poznat da ima prirodna anti-upalna svojstva koja pomažu u smanjenju upale. Biljka kurkuma je dio iste porodice kao i đumbir, i još je jedan od izvora za rješenje upale. Đumbir možete uzimati kroz kuhanje, tablete, ili jednostavno naribajte korijen u tjesteninu.

Ove zdravstvene beneficije su samo početak, jer đumbir ima mnogo više koristi. Neke studije pokazuju da može pomoći u prevenciji raka, zubobolje, glavobolje, te jačanju imunog sistema.

Bilo da je svjež, u prahu ili kiseo, đumbir se može koristiti u svim vrstama kuhinja i biti pripremljen na različite načine.

Borba protiv hladnoće, sladoled, kolači

Uzmite veći komad đumbira i ogulite ga. Kombinirajte ga sa šest čaša kipuće vode, sokom od jednog limuna i oko 1/3 šoljice visoko kvalitetnog meda.

Od đumbira možete praviti i vaše omiljene kolače, sladolede i poslastice. Hladno pivo od đumbira u ljetnim danima pomoći će vam da se osvježite.

Međutim, ukoliko želite đumbir koristiti u detaljnije i ozbiljnije medicinske svrhe, ipak je bolje da se prije obratite ljekaru.

Izvor: 10best/radiosarajevo

Vaš komentar na članak: