06.04.2016 u 7:58 | Featured | Komentari

Pijete li dovoljno vode? Zašto bismo trebali piti više vode?

Je li vam danas u bilo kojem trenutku palo na pamet da ste žedni ili da uopće niste unijeli vode u vaš organizam? U trenutku kada osjetite žeđ, već ste dehidrirali i na taj način tijelo daje uzbunu za ponovnu hidrataciju.

mineralna-voda-flickr-2

Većina nas provodi svoje dane stalno dehidrirana do određene mjere što ima negativan utjecaj na tijelo, jer ono jednostavno ne funkcionira kako treba bez odgovarajućeg unosa vode.

Zašto bismo trebali piti više vode?

Život bez vode je nezamisliv. Ovisno o našem okruženju, možemo živjeti samo nekoliko dana bez vode. Većina nas, trebala bi unositi puno više vode u organizam nego li to trenutno čini.

Loading...

Pravilan unos vode u organizam ima brojne benefite:

Može spriječiti rak. Naime, razna istraživanje dokazuju ako je organizam dovoljno hidratiziran smanjuje se rizik od raka debelog crijeva za 45 posto, raka mokraćnog mjehura za 50 posto, a smatra se da može smanjiti i rizik od raka dojke.

Dehidracija može utjecati na vaše raspoloženje, a uz dovoljan unos vode moći ćete misliti jasnije i bit ćete sretniji.

Pravilna hidracija doprinosi boljim sportskim rezultatima. Voda sastavlja 75 posto našeg mišićnog tkiva. Dehidracija može dovesti do slabosti, umora, vrtoglavica i do problema s ravnotežom.
Unos vode u tijelo suzbija apetit i pomaže kod mršavljenja.

Pitka voda može smanjiti bol u zglobovima jer omogućuje da je hrskavica meka i hidratizirana.

Voda ja jako važna za “otpad” i bakterije. Naš probavni sustav treba vodu kako bi funkcionirao ispravno. “Otpad” se ispire u obliku mokraće i znoja. Ako ne pijemo vodu, “otpad” ostaje i to se nakuplja u našem tijelu čime dolazi do uzroka bezbroj problema, a u kombinaciji s vlaknima, voda može izliječiti zatvor.

Sprječava glavobolje. Ponekad uzrok glavobolje može biti dehidracija, tako voda može spriječiti ili ublažiti bol u glavi. Stoga, sljedeći put kada vas boli glava pokušajte popiti što više pitke vode.

Naša koža je najveći organ u našem tijelu. Redovita potrošnja vode može poboljšati boju i teksturu kože te pomoći u izgradnji novih stanica.

Hrani naše tijelo. Voda je neophodna za pravilnu cirkulaciju hranjivih tvari u tijelu.

Ako vam je teško natjerati se piti dovoljno vode, savjet je da nosite bocu vode svugdje sa sobom kao podsjetnik da je morate piti. Također, jedite sirovo voće i povrće jer oni sadrže dosta vode. Vodite brigu o svom organizmu, jer je voda pravi dar prirode. A ono najvažnije, sretni smo što pitke vode imamo u Lijepoj našoj koliko god želimo.:)

Tekst je napisala: Suzana Jovanović

Izvor: pozitivnoblog

Vaš komentar na članak: