28.03.2015 u 18:48 | Featured, Zdravlje | Komentari

zadrzavanje vode u organizmu | nadutost stomaka | oticanje nogu

Zadrzavanje vode u organizmu prilično je česta pojava, naročito u toku ljeta i prilikom promjene vremena, kada dolazi do stvaranja otoka ili edema .

zadrzavanje_vode

Zadrzavanje vode u organizmu simptomi

Problem se nešto ćešće javlja kod žena, uglavnom nedelju dana prije menstruacije, zbog hormonalnih promjena, a kao posljedica nastaju nadutost stomaka,osjećaj težine u nogama i umor. Nadutost stomaka mogu uzrokovati i slaba cirkulacija krvi i limfe, poremećaj u radu srca, bolesti bubrega, mokraćne bešike i jetre, hormonalne promene, dijabetes, pa čak i alergije na hranu. Kao i manjak važnih nutrijenata, prije svega nekih vitamina i minerala. Zadrzavanje vode u organizmu pospješuje i konzumiranje previše soli i premalo tečnosti usljed čega se javlja nadimanje stomaka, a za edeme je karakteristično to da prilikom pritiska na kožu na površini nekoliko trenutaka ostaje otisak. Edem se može pojaviti na bilo kom dijelu tjela, a najčešće nastaje na donjem delu nogu i javlja se oticanje nogu, edem trbušne šupljine, edem na licu,rukama i prstima, ponekad i u plućima. Lokalni otoci, na primjer zglobova i prstiju, najčešće su privremeni i posljedica su dugog sjedenja ili stajanja, kao i slabe cirkulacije zbog lošeg položaja tijela, te uglavnom nestaju spontano, bez terapije.
Ovaj poremećaj najčešće se manifestuje na stopalima i nogama kao oticanje nogu, ali se može pojaviti na šakama,rukama, u trbušnoj šupljini i oko pluća (plućni edem), zadrzavanje vode u organizmu

KAKO SPRIJEČITI ZADRZAVANJE VODE U ORGANIZMU ?

Zadrzavanje vode u organizmu nastaje kao posljedica različitih oboljenja pa najpre treba ustanoviti uzrok ovog stanja i obavezno ga liječiti. Kao terapija samih edema daju se diuretici i koriguje se ishrana. Osoba kojoj su ljekari prepisali diuretičke ljekove kao terapiju protiv zadržavanja vode u tjelu, mora da bude oprezna jer oni pospješuju gubitak kalijuma i magnezijuma koji je veoma važan za pravilno funkcionisanje nervnog sistema i mišića, razgradnju masti i uopšte energiju.

Kako sprečiti nadutost i nadimanje stomaka ?

Pomješati jednake dijelove rastavića, kukuruzne svile i troskota, pa tri kašike mješavine preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti da odstoji poklopljeno 60 minuta.
Procediti i piti u gutljajima u toku dana umjesto vode.

Za nadimanje stomaka je dobra i sljedeća mješavina :

Pomiješati jednake djelove cvjeta zove, ploda šipurka, korijena selena, lista breze i rastavića, pa tri kašike mješavine preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti da odstoji poklopljeno 60 minuta.
Procijediti i piti u gutljajima u toku dana umjesto vode.

Loading...

Čajna mješavina koje leče nadutost stomaka

Jednake dijelove rastavića, breze, troskota, šipurka, korijena selena, kukuruzne svile i malo bosiljka pomešati pa četiri kašike mješavine preliti sa 9 dl ključale vode i ostaviti da odstoji poklopljeno 60 minuta.
Procediti i piti u gutljajima u toku dana umjesto vode.

KAKO SPREČITI i LIJEČITI OTICANJE NOGU

Prekomjerna težina, loša ishrana, slaba cirkulacija, pms i naravno trudnoća u velikoj mjeri utiču da nam noge budu teške i umorne.Letnji mjeseci, koje karakterišu velike sparine, visoke temperature, vlažnost vazduha još više utiču na sve i oticanje nogu je zagarantovano. Oticanje nogu u trudnoci je pri tom potpuno normalna pojava.

Da bi se zadrzavanje vode u organizmu, naročito oticanje nogu sprečilo najbrži metod je podići noge iz ležećeg položaja 30 cm u visinu,nešto iznad visine srca. Kao jako dobro rješenje preporučujemo vam i

Oticanje nogu u trudnoci

oticanje_nogu_u_trudnoci-300x201
Čaj od peršuna protiv oticanja nogu

čaj od peršuna je idealan za izbacivanje viška tečnosti iz tijela.

Priprema:

- izmješati lišće i korijen peršuna i uzeti 5 supenih kašika od mješavine

Kuvati 5 minuta u 1/2 litra vode. Skinuti sa vatre i ostaviti da odstoji nekih 20 minuta. Procijediti i piti 3 x dnevno po 1 šoljicu čaja

Zadrzavanje vode u organizmu – dodatne napomene

Neophodno jeo ograničiti unos natrijum-hlorida, a umjesto kuhinjske koristiti kalijurnovu, jodiranu i celerovu so, te izbjegavati konzervirane namirnice i suhomesnate proizvode. Potrebno je regulisati tjelesnu težinu, a ako osoba
pati od bolesti bubrega, smanjiti unos bjelančevina na maksimalnih 40 g dnevno i konzumirati vise namirnica koje
sadrže vitamin B6 (integralni hljeb, teleća džigerica, sojine klice, skuia, mahunarke i paprike). Da bi se organizam očistio
od toksina i alergena koji su uzrokovali edem, preporučuje se dijeta sa sirovom hranom (sokovi od voća i povrća), koja
se sprovodi najmanje tri dana. Smanjiti unos mesa i jesti pasulj, geršlu, soju, ali i lubenicu, dinju, krastavce. Neophodno je konzumirati dosta probiotskog jogurta i najmanje osam časa vode dnevno.

Izvor: dijetamesecevemene

Vaš komentar na članak: