13.09.2016 u 9:14 | Biljke, Featured, Recepti, Zdravlje | Komentari

ZABORAVLJENA I REVOLUCIONARNA: Biljka nevjerovatne antikancerogene ljekovitosti iz vašeg vrta o kojoj se malo zna!

Revolucija u liječenju malignih bolesti! Rabarbara je danas jedna od manje poznatijih i raširenijih jestivih biljaka kod nas te je često jako zapostavljena. To je trajna biljka s velikim listovima te dugom mesnatom stabljikom i spada u povrće iako je u narodu poznata kao voće. Rabarbara se zbog svojih ljekovitih svojstava koristi u Kini već hiljadama godina, au Evropu ju je doneo Marco Polo.

rabarabara-biljka

Nedavno je izazvala revoluciju u liječenju malignih bolesti, jer su naučnici sa Univerziteta Šefild Hallam i Scottish Crop istraživačkog instituta otkrili kako rabarbara sadrži anti-kancerogene spojeve.

No, prema studijama naučnika, 20-minutno pečenje domaće rabarbara dramatično povećava njenu nivo anti-kancerogenih jedinjenja, toliko da su naučnici ostali u čudu. Zbog toga se za liječenje raka rabarbarom preporučuje upravo pečena biljka.

Studiju su objavili u časopisu Food Chemistri, gdje su objasnili kako rabarbara sadrži jedinjenja pod imenom polifenoli a koji su izuzetno moćni kada je u pitanju selektivno uništavanje, kao i sprečavanje rasta kancerogenih ćelija i to u tolikoj meri da će se rabarbara uskoro koristiti kao anti- kancerogen, odnosno lijek protiv raka.

Loading...

Studija je pokazala kako je rabarbara uspješna u liječenju malignih bolesti čak i onda kada se pokaže da je karcinom u potpunosti otporan na sve dosadašnje tretmane, što je zaista čudesno, jer reč je o biljci iz vrta, pomalo zaboravljenoj o kojoj se jako malo zna.

No, rabarbara je pravo blago iz Božje apoteke, jer osim borbe protiv raka ona je izuzetno ljekovita biljka, a dokazana je i njena blagotvornost na probavni sistem, posebno jer znamo da je svježa rabarbara, odnosno njene stabljike, velik izvor vlakana.

Zbog toga je vidljiv njen pozitivan učinak na regulisanje varenja, a on varira zavisno o dozi. Naime, u velikim količinama ona stimuliše varenje, dok u manjim pospješuje zatvor, što je korisno u slučaju dijareje. Kako vlakna simuliraju osjećaj sitosti nakon konzumacije, rabarbara može pomoći i u procesima mršavljenja.

Zbog već ranije navedenih antikancerogenih svojstava, rabarbara je preporučljiva nakon operacije tumora želuca jer ublažava upalne procese, pomaže vratiti stanje digestivnog sistema u normalu te obogaćuje ishranu.

Rabarbara je takođe i antioksidans, pomaže regulaciji holesterola u organizmu, poboljšava cirkulaciju, te je važna za održavanje zdravlja očiju, pa se preporučuje i kod „očnih oboljenja“. Prisutna su i neka antialergijska i protivupalna svojstva zbog čega se koristi i kao prirodni antibiotik, a djelotvorna je i za uspješnu detoksikaciju organizma.

Napomena:

Kod rabarbara jestive i ljekovite su samo stabljike ove biljke, ne i listovi! Prilikom kupovine birajte hrskave i čvrste stabljike koje izgledaju svježe i puštaju sok kada se stabljika slomi. Boja rabarbara zavisi o njenoj vrsti i načinu uzgoja. Ružičaste su najpopularnije kod uzgajivača, iako se ova biljka sve manje koristi, što je zaista šteta s obzirom na njenu gotovo zaboravljenu ljekovitost za čovjeka.

Izvor: web-tribune

Vaš komentar na članak: