01.11.2015 u 11:14 | Featured | Komentari

UNIŠTAVAJU STRAHOVITI PULSIRAJUĆI BOL: Otkriveni prvi pravi lijekovi za migrenu..

Ako ste imali samo jedan napad migrenske glavobolje u životu, ne moramo puno objašnjavati. Vijest da se najjače farmaceutske kompanije upravo utrkuju za novi lijek protiv migrene još više nade budi u onima koji pate od hroničnih glavobolja. Ta ih je industrija, dosad potpuno iznevjerila ali stvari bi se mogle promjeniti.

tablete

Četiri velike farmaceutske kompanije trenutno rade na prvoj generaci lijekova za sprečavanje migrena. Proizvodi ciljaju peptide koji aktiviraju bol i svi su potencijalni blokbasteri, piše Blumberg.

U igri su navodno Teva Pharmaceutical Industries, Amgen, .Eli Lilli & Co i Alder Biopharmaceuticals. Svi imaju dobre rezultate na više od 50 posto testiranih pacijenata.

Analitičari procjenjuju da problem migrene stvara tržište vrijedno između 4 i 8 milijardi dolara i da bi dobri lijekovi mogli da uštedi milijarde dolara troškova zdravstvenih usluga i lošije produktivnosti ljudi koji pate od njega.

Jedan od najčešćih neuroloških problema

Migrene su jedan o najčešćih neuroloških problema. Iako ljude koje boluju od migrena glavobolje često potpuno onemogućavaju u normalnom funkcionisanju, migrena se ne priznaje kao bolest i oni nemaju posebna prava.

Loading...

Na prošlogodišnji Dan migrene koji se obilježava 21. marta objavljeno je da prema podacima iz epidemiološkog istraživanja provedenog u Hrvatskoj, od migrene pati 15% populacije, od tenzijske glavobolje 20.6%, a 2,4% pati od hronične glavobolje, većina pacijenata se liječi sama a čak 36,3% ispitanika s migrenom nikad zbog nje nije posjetilo ljekara.

Lijekovi blokiraju CGRP peptide

Amgen, Alder, Lilli i Teva razvijaju lijekove koji bi trebali potpuno eliminisati strahovitu pulsirajuću bol migrenske glavobolje, barem kod dijela pacijenata. Lijekovi blokiraju kalcitonin genski povezani peptid (CGRP) koji igra važnu ulogu u zapaljenskim procesima i prenosu boli.

Na testiranim pacijentima, više od polovine prijavilo da se bol smanjio ili nestao i farmaceuti tvrde da nije bilo nuspojava.

Teva je potvrdila da „vrlo skoro“ planira 2 testiranja u završnoj fazi i da lijek ima postati blockbuster te tako pomoći izraelskoj kompaniji Petach Tikva, velikom proizvođaču generika, da smanji gubitke koje je izazvao pad prodaje lijeka za multiplu sklerozu Copakone.

Prvi bi na tržištu mogao biti Lillijev lijek

Iako je Teva trenutno u prednosti u testiranjima, analitičari misle da bi novi lijek za migrenu na tržište prvi mogao pustiti Lilli koji upravo dovršava testiranje lijeka za rjeđe i vrlo bolno stanje poznato kao klaster glavobolja u narodu zvana „samoubilačka migrena.“

AMGEN testiranja uoči završne faze uklonio se bol kod petine pacijenata. Injekcije njihovog lijeka treba primati nekoliko puta mjesečno, kvartalno a neki pacijenti ih trebaju i nekoliko puta nedeljno.

Njihovi naučnici kažu da su razlike u reakcijama pacijenata na terapiju još prevelike da bi se znalo koja varijanta lijeka je efikasnija a i da kompanije sprovode vrlo različite studije pa je nemoguće propisno uporediti lijekove.

Veliko pitanje bezbjednosti novih lijekova

Merck & Co. i Boehringer Ingelheim nisu uspjeli da blokiraju CGRP zbog toksičnosti njihovih lijekova. Da bi izbjegli probleme sa sigurnošću, novu generaciju lijekova farmaceuti temelje na monoklonskim antitjelima.

Dosad najprodavaniji farmaceutski proizvod za sprečavanje glavobolje je botoks, ali je postao nemjerljivo popularniji kao sredstvo za peglanje bora. Na kraju, ne treba zaboraviti da novi lijekovi na pola testiranih pacijenata nisu imali učinak.

Većina ih se zasniva na genetskom inženjeringu imunih ćelija, pa su sumnje u njihovu dugoročnu sigurnost dosta velike. Ipak, prvu generaciju „pravih“ lijekova za migrenu svi smatraju važnim pomakom, jer se glavobolje godinama tretiraju uglavnom analgeticima ili narodnim preparatima.

Izvor: web-tribune

Vaš komentar na članak: