13.11.2016 u 10:33 | Featured, Zdravlje | Komentari

RECEPT ZA DUG I ZDRAV ŽIVOT: Ova doktorica je znala tajnu dugovječnosti

Doktorka Lejla Denmark bila je nastariji pedijatar na svetu. Preminula je pre dve godine u svojoj 114 godini. Sve do svoje 103. godine radila je kao pedijatar. Ovo su tajne njene dugovječnosti, a na prvom mjestu bio je njen dobar smisao za humor

lejla-denmark

Rođena je u Atlanti kao treća od jedanaestoro djece, a kada je 1928. završila medicinski koledž u Džordžiji, bila je jedna od tri žene koje su do tada diplomirale na istom koledžu.

Lejla je učestvovala u pronalaženju lijeka protiv velikog kašlja, a 1971. godine objavila je knjigu „Šansa za svako dijete“ u kojoj se istakla kao prvi pedijatar koji je branio pušenje u prisustvu djece, piše Dnevno.

-Radikalna sam po pitanju brze hrane i slatkiša. Za posljednji rođendan još jednom sam odbila da probam svoju slavljeničku tortu i nije mi teško palo. Posljednjih sedamdeset godina ne unosim nikakve šećere, osim prirodnih koji se nalaze u voću. Slatke stvari potražite u drugim stvarima koje čine život, a ne u hrani! – rekla je doktorka Denmark.

Ona je 2002. godine objavila knjigu „ Doktorka Denmark je tako rekla“ koja predstavlja skup tekstova najiskusnijeg američkog pedijatra sa savetima majkama širom svijeta. Godinu dana prije toga sa punih 103 godine i 3 mjeseca, doktorka Denmark je otišla u penziju, čime je zvanično postala najstariji radno aktivan pedijatar. Preživjela je dva svjetska rata i 20 američkih predsjednika, njeno sjećanje je i dio kolektivnog sjećanja na čovjekova dostignuća u posljednjih sto godina.

Kada su je nakon što je napunila 114 rođendan pitali koji bi savjet dala ljudima koji planiraju da dožive stotu, rekla je:

Kravlje mlijeko i dovoljna količina vode predstavljaju osnovu dugovječnosti.

Zamjenite voćne sokove pravim voćem, ali naravno ne zaboravite da se smijete. U mom slučaju, a vjerujem i kod drugih ljudi, dobar smisao za humor može da vam produži život.

Izvor: dnevno

Vaš komentar na članak: