07.06.2016 u 10:29 | Featured | Komentara:

TRIKOVI ZA MRŠAVLJENJE: Šta se događa tijelu ako 60 minuta radite u bašti?

Sezona radova u bašti u punom je jeku i svako ko ima tu mogućnost barem će kutak dvorišta pretvoriti u svoju malu oazu u kojoj će uzgajiti najljepše cvijeće ili fino domaće sezonsko voće i povrće. Treba li vam dodatna motivacija da uzmete grabuljice i lopaticu u ruke, predstavljamo računicu kalorija koje možete potrošiti ako jedan sat radite u vrtu.

stomak-salo

Baštovanstvo je aktivnost koja blagotvorno i umirujuće djeluje na naše tijelo i um. Takođe topi i kalorije. Pogledajte koliko koje aktivnosti troše kalorija:

Čišćenje vrta – 400 kcal

Košenje trave – 250-350 kcal

Čupanje korova – 200-400

Skupljanje lišća 350-450 kcal

Sađenje cvijeća – 200-400 kcal

Zalivanje bašte – 120 kcal

Osim što pomaže u topljenju kalorija, odnosno mršavljenju, vrtlarenje povoljno deluje na zdravlje, kondiciju i mnoge organe.

1. Srce

Vrtlarenje pomaže u jačanju srca, povećava izdržljivost i snagu te na taj način smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

Loading...

2. Želudac

Zbog redovitog izlaganja bakterijama koje se nalaze u zemlji, ljudi koji rade u vrtu otporniji su na bolesti i imaju snažniji imunitet.

3. Mišići

Kada radite u vrtu aktivirate skoro svaki mišić u tijelu, pogotovo leđa, ruke, abdomen, zadnjicu, bedra i ruke. Jaki mišići popravljaju držanje i mogu zaštiti telo od povreda i mnogih drugih zdravstvenih tegoba.

4. Leđa

Konstantnim saginjanjem i dizanjem mišići leđa cijelo vrijeme su aktivni te se tako jačaju. Ne zaboravite saviti koljena kako biste izbjegli moguće istegnuće leđa.

5. Zadnjica i bedra

Dok se bavite baštovanstvom radite i čučnjeve čime učvršćujete mišiće zadnjice. Dok gurate tačkejačate mišiće bedara.

6. Stomak

Dok radite klečeći na koljenima i rukama, grabuljate, palite kosilicu koristite abdomen i tako jačate trbušne mišiće i učvršćujete centar tijela.

7. Ravnoteža i fleksibilnost

Redovnim vrtlarenjem ojačaćete mišiće gležnjeva i stopala zbog čega će vam se poboljšati ravnoteža i fleksibilnost, čime ćete pak smanjiti rizik od povreda i padova.

8. Mentalno zdravlje

Vrtlari imaju manju nivo hormona stresa kortizola, bolje spavaju, lakše se opuštaju i dobrog su mentalnog zdravlja.

Izvor: kurir.rs

loading...
Loading...

Vaš komentar na članak: