16.12.2015 u 10:00 | Featured, Zdravlje | Komentari

Top 6 podmuklih znakova koji otkrivaju autoimune bolesti

Problemi s vidom, bolovi u zglobovima, ubrzan rad srca – sve su to znakovi koji otkrivaju začetke autoimunih bolesti kao što su artritis, multipla skleroza…

top-6-podmuklih-znakova-koji-otkrivaju-autoimune-bolesti-504x335-20140309-20140303151712-b46898e31429963e82caf85bca5e38b3

Autoimune bolesti posljedica su pretjerane reakcije imunološkog sustava protiv vlastitih stanica, tvari ili tkiva. Češće od njih boluju žene, a prvi se znakovi javljaju tijekom ili neposredno nakon puberteta. Najčešće autoimune bolesti su dijabetes, Chronova bolest, reumatoidni artritis i problemi sa štitnjačom, a simptomi su suptilni i lako mogu promaknuti, piše All Women Stalk.

Bol u zglobovima ukazuje na artritis

Preaktivan imunološki sustav može uzrokovati bolove u zglobovima. On stvara antitijela koja uništavaju koštanu ovojnicu i uzrokuju neugodne bolove. Riječ je o reumatoidnom artritisu koji, ako se ne liječi na vrijeme, može izazvati trajno oštećenje kostiju.

Upale se javljaju u bubrezima i plućima

Zbog prevelike aktivnosti imunološkog tijela antitijela se mogu zadržati na jednom mjestu u tijelu kao što su bubrezi, živci i pluća. Ako ostanu predugo, zalijepe se za organe što uzrokuje upalne procese.

Naglo mršavljenje može biti posljedica upalne bolesti crijeva

Antitijela često napadaju crijeva i uzrokuju probleme sa stolicom. Kao posljedica pretjerane imunološke aktivnosti javlja se proljev, krvarenje, bolovi u trbuhu i nekontrolirani gubitak kilograma.
Glavni oblici upalnih bolesti crijeva su Chronova bolest i ulcerozni kolitis. Crohnova bolest može se pojaviti u bilo kojem dijelu probavnog trakta, od usta do anusa, dok ulcerozni kolitis zahvaća isključivo debelo crijevo i rektum.

Verdauung im Winter

Nepravilan rad gušterače ukazuje na dijabetes

Imunološki sustav proizvodi antitijela koja napadaju stanice u gušterači zadužene za proizvodnju inzulina. To remeti rad gušterače i povećava rizik od dijabetesa tipa 1.

Problemi s vidom mogu biti znak multiple skleroze

Slabljenje vida, sljepoća i loša koordinacija ruku mogu biti rani znakovi multiple skleroze. Multipla skleroza pogađa dugačke produžetke stanica neurona zbog čega poruke iz mozga ne stižu do organa ili pak stižu sa zakašnjenjem.

Ubrzani puls može otkriti probleme sa štitnjačom

Imunološki sustav kontrolira rad štitnjače stoga je to ujedno i prvi organ koji strada ako se pojave promjene u sustavu. Promjene u tjelesnoj težini, pojačana nervoza, ubrzan rad srca, suha koža ukazuju ili na smanjeni ili pak na pojačani rad štitnjače.

Izvor: 24sata

Vaš komentar na članak: