04.12.2020 u 21:53 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentari

SVEMOĆNO ULJE: Učinkovito u borbi protiv gljivica, bakterija ali i virusa

Od davnina su poznata antiseptička i antibakterijska svojstva eteričnog ulja čajevca. Koristi se uglavnom za njegu kože, a pomaže i kod gljivica i virusa.

cajevac

Ulje čajevca počelo se koristiti u tradicionalnoj medicini na području Australije, a potječe iz Velike Britanije. Ljekovito djelovanje otkriveno je još u doba aboridžina. Tijekom drugog svjetskog rata u Australiji je na snazi bila zapovijed da svaki vojnik mora uz sebe imati bočicu ulja jer se već tada poznavala ljekovitost. Godišnje se samo u Australiji proizvede oko 400 tona ovog ulja.

Antimikrobna, antibakterijska i antivirusna svojstva

Ulje čajevca se koristilo u medicinskim tretmanima te su njegova blagotvorna svojstva dokazana mnogim istraživanjima i primjenama. Ovo ulje ima antimikrobni učinak na bakterije Staphylococcus aureus, epiderme i akne. Znanstvenici s odjela za farmakologiju londonskog instituta su proveli studiju i dokazali da ono pomaže u mnogim kožnim infekcijama.

Loading...

Tako se danas ulje čajevca može koristiti za:

- tretman akni
- kožne infekcije
- gnojne upale
- dišne infekcije
- infektivne upale crijeva
- urogenitalne infekcije
- imunodepresiju
- opći umor

Ulje čajevca sadrži terpinen-4-ol, alfa-terpineol i alfa-pinen koji pomažu upravo u tim tegobama. Pomaže u problemima sa srednjim i težim stupnjem akni i prišteva. Osim toga često se navodi kao dobro sredstvo za korištenje nakon izlaganja zračenju. Ovo eterično ulje ne oštećuje i ne nagriza kožu te je zbog toga često bilo korišteno kao antiseptik.

“Ovo je jedno od ulja koje obavezno imam u svojoj kućnoj ljekarni. Oštrog je mirisa pa će možda nekome smetati, ali nakon nekog vremena se naviknete na njega. Odličan je i samostalno, ali uz tamanu ulje je fantastična kombinacija za upaljene akne. Nekoliko kapi čajevca u kokosovo ulje i naneseno na herpes usnice djeluje vrlo učinkovito.” rekla je jedna od zadovoljnih korisnica.

Kod liječenja bakterija i gljivica, najbolje bi bilo popiti do 3 kapi ulja. Utočite ga u kapsulu i popijte s čašom vode nakon obroka. Ovo je dobro i za podizanje imuniteta posebice ako je tijelo oslabljeno od stresa ili nakon terapije antibioticima.

Moguće popratne pojave

Kao i druga eterična ulja, ovo se mora koristiti s oprezom radi snage djelovanja. Može izazvati iritaciju kože i sluznica ako se koristi u prevelikim dozama ili koncentraciji. Makar se navodi kako se može koristiti nerazrijeđeno, ipak je potreban oprez kod osjetljivijih ljudi. Ako bolujete od kožnih ili dišnih alergija, također budite dosta oprezni. Ako se ovo ulje unosi u velikim dozama oralnim putem, može biti vrlo opasno za zdravlje i izazvati otrovanje.

Ne postoje dokazi o sigurnosti korištenja ulja čajevca tijekom trudnoće pa tako ne preporučujemo da ga trudnice koriste. Studije provedene na životinjama pokazale su kako ono smanjuje kontrakcije što kod trudnica može ugroziti život prilikom porođaja. Uz to, ne bi ga smjele nanositi na bradavice kako se ne bi apsorbiralo u mlijeko.

Liječenje vaginalnih infekcija

Jedno od svojstava ovog ulja je i liječenje gljivica te urogenitalnih infekcija. Ono znažno dezinficira i liječi tegobe poput vaginitisa, gljivičnih infekcija, vaginalnog herpesa, cistitisa i kandioze. Također se pretpostavlja da može pomoći u terapiji cervikalne displazije ili pomaka glavića maternice koji uzrokuje HPV virus.

Kako bi liječili kandiozu, trebate koristiti uložak ili tampon. Navodi se da je najbolje rješenje na uložak ili tampon nakapati 3 kapi ulja čajevca i staviti na gaćice ili u vaginu pa tako ostaviti 2 sata. Postupak bi trebalo ponavljati nekoliko dana.

Dezinficirajte kuću prirodnim putem

Ovo ulje može se koristiti i u kućanstvu kao univerzalno sredstvo za čišćenje kuće i dezinfekciju. Pomiješajte par kapi ulja s vodom i tu tekućinu možete prskati na gotovo sve površine. Ovime možete dezinficirati drvo, staklo, laminat i keramiku. Zaštiti će namješaj i cijelu kuću od nametnika, ali i sprječiti nastanak gljivica. Od nametnika tjera i moljce, pa se preporuča da jastučić od tkanine natopite s par kapi ulja i takvog držite u ormaru s odjećom.

Korištenje ulja čajevca za kućne ljubimce

Čajevac se u malim koncentracijama često nalazi i u sastavu šampona za pranje kućnih ljubimaca. U nekim otopinama za čišćenje ušne školjke također se mogu naći tragovi niske koncentracije eteričnog ulja. Ulje prestavlja učinkovit agens u borbi protiv infekcija kod životinja. Kako su gljivice na koži i u ušnim školjkama česte kod pasa, ulje čajevca se pokazalo efektivno u toj borbi.

Makar je dobro za kućne ljubimce, ne preporučuje se koristiti kod štenaca ili malih mačića. Također ako ga primjenjujete oralno kod životinja pazite da im ne uđe u oči ili da ne ližu bočicu. Također ga nemojte nanositi nerazrjeđenog jer bi ga životinje mogle lizati i time izazvati samo probleme.

Ako u vašem šamponu za pranje ljubimaca nema ulja čajevca, slobodno ga dodate, ali ga dobro izmješajte i ne pretjerujte s količinom. U šampon od 200ml možete ubaciti 20 kapi eteričnog ulja.

Izvor: net

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: