20.12.2014 u 11:06 | Featured, Recepti, Zdravlje | Komentari

Sve što trebate znati o opasnoj i upornoj bakteriji Esherihija Colli

Eserihija koli je bakterija redovno nastanjena u nasim crijevima i vrlo je korisna u proizvodnji vitamina K, kao i vitaminima iz grupe B kompleksa. Eserihija koli bakterija utiče na normalizaciju i funkciju našeg digestivnog trakta. Pošto sad znamo šta je eserihija koli, nameće se pitanje: KADA NASTAJE PROBLEM ?

eserihija_koli_simptomi_lecenje_prenosenje

On nastaje u trenutku kad bakterija krene u nekontrolisanu reprodukciju i širi se izazivajući mnogobrojne urinarne infekcije i to vrlo često u digestivnom i urinarnom traktu. Uzrok tog “divljanja” bakterije je najčešće povezan sa padom imuniteta.

Eserihija koli simptomi

Veliki problem kod ove bakterije je što simptomi ponekad potpuno izostanu, što zna biti vrlo opasno jer nismo svjesni bolesti i ne reagujemo na vrijeme. Bakterija u takvim slučajevima vrlo brzo pređe na bubrege, bešiku i javi se kao infekcija mokraćnih kanala.

Eserihija koli u mokraći je veoma česta i prvi simtomi su učestalo mokrenje, koje zna biti bolno i pračeno peckanjem, urin je često blago zamućen sa karakteristicnim mirisom, a ponekad se javlja i krv u mokraći.
Eserihija koli bakterija se najpre razmnoži u mokračnoj cijevi, gdje se javlja upala – urethritis, zatim dospijevaju u mjehur i uzrokuju cystitis, a ako se infekcija ne liječi i zapusti eserihija dospijeva u bubrege i prouzrokuje infekciju pyelonephritis.
Kod crijevnih infekcija javlja se proliv, povraćanje, povišena temperatura, malaksalost, iznurenost kao i opšta dehidratacija organizma. Stolica je rijetka, vodenasta sa sluzi i zeleno-žute boje. Najtopasnija vrsta ove bakterije je O157:H7 i ona može da izazove teško oštećenje bubrega čak i sa smrtnim ishodom.

Loading...

Eserihija koli liječenje

Pored liječenja antibioticima, gdje je obavezan antibiogram (jer je neophodno utvrditi koji je tip antibiotika najefikasniji), opšta preporuka je zdrava ishrana i ljekovito bilje . Sirova hrana zna biti i opasna i potrebno ju je dobro oprati i pravilno pripremiti. Eserihija koli vrlo brzo postaje otporna na lijekove jer ima nevjerovatnu sposobnost mutiranja i adaptacije. U pitanju je vrlo uporan i čvrst protivnik i to nikad nemojte zanemariti. Da kazemo to je veoma podmukao igrač.

Eserihija koli - liječenje antibioticima ima još jedan propust. Jaki antibiotici uništavaju pored bakterija i korisne mikroorganizme koji se nalaze u crijevima, te je pomoć prirode neizostavna da bi se uspostavio balans i zdrava crevna flora.
NAPOMENA: uzimanje antibiotika na svoju ruku je najstrožije zabranjeno i opasno. Samo ljekar može da vam prepise antibiotik.

Eserihija koli- liječenje biljem

Postoje mnogi biljni preparati i čajne mješavine koje se koriste, a jedan od najdjelotornijih je uvin čaj ili čaj od uve.U narodu poznata i kao medveđe grožđe.Treba biti oprezan kod korišćenja ovog čaja i ne smije se pretjerati. Uvin čaj se smije piti više puta dnevno 7 dana, i ukupno ga primenjujte do 5 puta godišnje. Pravi se od cijelih listova uve. Djeca, trudnice i dojilje ne bi smjeli da piju ovaj čaj. Ukoliko se pridržavate propisa, ne biste trebali imati nikakve komplikacije (poput mučnine, povraćanja i dekoncetracije).
Preporučuje se i čaj od hajdučke trave i to do pola litra dnevno, sok od djumbira kao i žvakanje korena djumbira.

Eserihija koli ishrana

Pojačana kiselost organizma izuzetno pogoduje širenju bakterije. Nepravilna ishrana i zagađenost sredine su osnovni razlozi za to. Gazirana pića, slatkiši i industrijski prerađena hrana pojačavaju kiselost te ih treba izbegavati. Zbog toga je pravilna ishrana neophodna da bi se izborili sa bolešću. Bazne namirnice kao sto su šargarepa, geršla će vratiti ph balans našem organizmu. A kao podrška kod urinogenitalnog trakta preporučuju se: kineska andjelika, brusnica, djumbir, kopriva, persun, neven, pirevina i dr…one pomažu mokrenje i čišćenje mokračnih kanala.

Eserihija koli prenošenje

Nedovoljno oprane namirnice, prljave ruke i zagadjena voda pogoduju širenju ove bakterije. Znajući sve to jasno nam je da je lična higijena izuzetno bitna. Povremeno davanje urina na analizu je poželjno. Unos od 2 litre tečnosti dnevno je najbolja preventiva, jer na taj način hidriramo mokraćne kanale i sprečavamo nagomilavanje bakterija. Osobe koje manje piju češće su bolesne. Novija naučna istraživanja ukazuju da je eserihija koli kod žena nešto češća nego eserihija koli kod muskaraca, tako da bi dame trebale obratiti vise paž
nje.
Eserihija koli u trudnoci je naročito opasna, i neophodna je stručna pomoć ginekologa, jer ukoliko se bolest zapusti moze izazvati ozbiljne komplikacije po plod i po majku. Eserihija koli kod djece se javlja najcesce zbog prljavih ruku, narocito mala deca predstavljaju rizicnu grupu, jer nedovoljno peru ruke nakon male i velike nuzde i dr. Zato je pozeljno da ih jos kao male svemu pravilno naucimo.

Eserihija koli liječenje čajevima

RECEPT BR 1.

- 500 g lista ili korena bijelog sleza
- 100 g lista od vreska
- 100 g listova od ruze
- 100 g cvetova vranilovke(vranilova trava)
- 100 g osusenih peteljki od tresnje

Dobro usitniti i promiješati, uzeti 2 supene kasike i preliti sa pola litre vode. Piti umesto vode po danu,i nakon 7 dana dati urin na analizu. Nalaz je u vecini slucajeva dobar nakon terapije.

RECEPT BR. 2

Napitak od celera i limuna protiv eserihije
(kod pocetne i lakse infekcije)
Pod jakim mlazom vode oprati 400 grama isitnjenog lista od celera. Staviti u mlaku vodu i dodati 2 sitno iseckana limuna sa korom. Preliti sa litrom vrele vode zatim potopiti i ostaviti da odstoji jedan dan. Procediti i piti pre jela 3 x dnevno po jednu soljicu. Napitak se pije 42 dana uz obavezan dorucak -ovsena kasa ili ovsene pahuljice (do 5 minuta kuvanja).

Bijeli luk protiv eserihije

Uzmite cijelu glavicu bijelog luka te ga izbusite sa cackalicom, zatim stavite u solju i prelite vodom, prekrijte i ostavite da odstoji preko noci. Popijte na prazan stomak i nista nemojte jesti 2 sata nakon toga. Liječenje bijelim lukom traje nedelju dana.

Sjemenke dinje

Sitno istuckati 40 sjemenki i preliti sa pola litre vode. Ostaviti da prenoći. Sutradan kuhati i kad uvri za 1/3 skinuti sa vatre. Procijediti napitak i popiti pola količine ujutru a drugu polovinu naveće. Eserihija koli terapija sa ovim napitkom traje 40 dana.

Izvor: prirodnolecenjebiljem

Vaš komentar na članak: