28.05.2017 u 16:58 | Featured, Zdravlje | Komentari

Šta se događa ako pojedemo buđav hljeb?

Nije sva buđ ista, a da li je nešto za jelo ili ne zavisi od boje, ali i namirnice na kojoj se nalazi.

budjav-hljeb

Za razliku od pokvarene hrane, ona ne smrdi, već stoji na vrhu, odbijajući nas da jedemo ono što se izuzev buđi čini savršeno dobrim hljebom.

Međutim, šta bi se dogodilo da takav hljeb pojedemo?

Stručnjaci kažu kako nema jednostavnog odgovora, već je rizik za zdravlje jednak kao i da popijemo vodu iz neprovjerenog izvora.

Loading...

„Buđ sama po sebi nije toksična. Postoje brojne vrste buđi, a samo neke od njih mogu biti štetne po zdravlju“, objašnjava mikrobiolog Randi Vorobo sa Univerziteta „Kornel“.

Nipošto ne mirišite buđ

Vorobo ističe kako se buđ nikad ne smije mirisati, jer to može izazvati bolest disajnih puteva. Hljeb s malim količinama bijele i plave buđi još se može spasiti, ali budući da se lako može proširiti, treba da isječete cijeli centimetar ispod buđi, a ostalo možete pojesti.

Hljeb morate baciti ako ima narandžastu, žutu ili crnu buđ. One mogu biti štetne i od njih bi mogao da vas stomak.

Šta možete da jedete poslije odstranjivanja buđi

Većina voća je sigurna nakon što se odstrani buđ, jer njihova kiselost spriječava štetnoj bakteriji da se razvija. Ako je voćka jako plesnjiva, najbolje da je bacite.

Sir je toliko gust da ispod površine nema dovoljno kiseonika koji bi dopustio buđi da se razvija. Da biste ipak bili sigurni, možete odrezati i koji centimetar više.

Buđ s džema ili ajvara možete odstraniti kašičicom, a dobro je odstraniti i još koji centimetar ispod buđi kako biste bili sigurni da ste je izvadili iz svih pora i da možete jesti.

Šta bi svakako trebalo da bacite

  • Meke sireve
  • Povrće nakon što je postalo sluzavo
  • Orašaste plodove i sjemenke
  • Meso, iako nije vjerovatno da na njemu nastane buđ

Izvor: b92

Vaš komentar na članak: