29.01.2015 u 18:23 | Featured, Zdravlje | Komentari

SENZACIJA NAUČNICIMA ISPRED NOSA: Djevojčica od 8 godina pronašla lijek za rak!

Njeni mama i tata, oboje naučnici-istraživači na polju onkologije, u prvi mah su odmahnuli rukom i nasmijali se, zatim se zamislili, a potom rekli što da ne i ćerkinu teoriju počeli da provjeravaju u Mančesterskoj laboratoriji u kojoj se traga za lijekom za rak, a čiji je direktor upravo Kamilin tata Majkl

rak-celije-raka-foto-rojters

Foto: Reuters

MANČESTER – U većini porodica zajednička večera za trpezarijskim stolom uglavnom počinje i završava se sljedećom rečenicom: Sine, kako je danas bilo u školi?

Ali ne i u porodici Lisanti. Kod njih to izgleda mnogo drugačije, posebno poslije odgovora koji je naučno-bračni par dobio od svoje 8-godišnje ćerkice Kamile. Tata Majkl je jedne večeri iz čiste znatiželje upitao svoju ćerku (8) kako bi ona izliječila rak, na šta mu je kao iz topa odgovorila: Antibioticima, kao kad me boli grlo! I, čini se, ubola je iz prve.

majkl-lisanti-lek-za-rak-antibiotik-foto-youtube

Njeni mama i tata, oboje naučnici-istraživači na polju onkologije, u prvi su odmahnuli rukom i nasmijali se, zatim se zamislili, a potom rekli što da ne i ćerkinu teoriju počeli da proveravaju u Mančesterskoj laboratoriji u kojoj se traga za lijekom za rak, a čiji je direktor upravo Kamilin tata Majkl.

Loading...

A kad su to uradili ostali su zabezeknuti – njihova malecka bila je u pravu. Na njihovo ogromno iznenađenje ustanovili su da nekoliko najjeftinijih, najpoznatijih i najrasprostranjenijih antibiotika na svijetu ubije većinu najopasnijih ćelija raka?! Štaviše, antibiotici su se uspješno izborili sa ćelijama čak 7 najčešćih tipova raka – dojke, prostate, pluća, jajnika, pankreasa, moždanih tumora…

Jedan od njih, opšte poznati doksiciklin, djeluje kao lijek koji bi mogao da ima najviše uspjeha u liječenju onkoloških pacijenata. Ima ga napretek i košta veoma malo u odnosu na liječenje citostaticima koje je papreno skupo.

Naime, profesor Lisanti je provjeravajući tezu svoje kćerke u laboratoriji ustanovio da antibiotici ubijaju mitohondrije – dijelove ćelija raka koji im pomažu da se razmnožavaju, što znači da im usporava rast i onemogućava metastaze.

“Toliko smo puta za večerom moja žena i ja pričali o našim istraživanjima i raku da nam je jedne večeri palo na pamet da i našu ćerku pitamo šta ona misli, a ona nas je šokirala odgovorom koji je na prvi pogled djelovao potpuno suludo da bi se potom ispostavilo da je potpuno bila u pravu”, pričaju Majkl i Federika koji su već objavili svoj zajednički naučni rad na ovu temu u stručnom časopisu Oncotarget dodajući da su kao koautora potpisali i svoju ćerkicu Kamilu kao najzaslužniju za ovu ideju.

federika-lisanti-rak-lek-antibiotik-foto-univerzitet-u-mancesteru

Profesor Lisanti kaže da su sada na redu istraživanja na ljudima, posebno na oboljelima od raka dojke gde bi ovakav tretman mogao da ima najviše rezultata. “Odgovor nam je bio sve vrijeme tu, pred očima, pred nosom, ali mi ga nismo vidjeli“, kaže Majkl koji uveliko prikuplja novac za finalna klinička istraživanja.

On je u laboratoriji već dokazao da antibiotici usporavaju rast ćelija raka dojke, prostate i moždane tumore. Štaviše, pacijenti s rakom pluća koji su zbog neke infekcije bili liječeni antibioticima, živjeli su čak godinu duže od prognoziranog.

Inače, Kamila je veselo i radoznalo dijete koje želi da bude učiteljica kad poraste, kaže njen tata Majkl dodajući da je tek sad shvatio koliko je važno slušati svoju djecu iako nam se u prvi mah čini da to što pričaju nema nikakvog smisla.

“U jednom trenutku sam pomislio da li je moguće da sam toliko naivan da povjerujem u sanjarije svoje ćerke da antibiotik može da izliječi rak, ali…”, prijseća se naučnik i dodaje: “Ona je obično u pravu u pogledu svega. Jednostavno izbacuje odgovore koji i te kako imaju smisla.”

“Mislim da će biti diplomata ili advokat kad poraste, neko ko razmišlja brzo i u hodu”, kaže naučnik Majkl Lisanti, tata Kamile (8) koja će možda biti zaslužna za najveće medicinsko otkriće u ovom vijeku.

Izvor: kurir.rs

Vaš komentar na članak: