07.02.2015 u 4:03 | Featured | Komentari

Riješite se sijedih vlasi jednostavnim receptom

Sijeda kosa je dio naše svakodnevnice, nešto što svi očekujemo ulaskom u zrelije doba, ali jednako tako pojava prvih sijedih dlaka predstavlja stres. Naučnici još uvijek sa sigurnošću ne mogu potvrditi razlog nastanka sijede kose. Naslijeđe, odnosno ono što na poklon dobijemo od naših predaka velikim dijelom određuju vrijeme pojavljivanja prvih sijedih vlasi. Dokazano je da na sam folikul dlake uveliko djeluje stres, užurban i buran način života,što je razlog da se sijede vlasi u zadnjih nekoliko decenija javljaju sve ranije.

Boja naše kose, jednako kao i tena, šarenice u oku, zavisi od količine melanina, pigmenta kojeg proizvode naši malanociti. Ukoliko imamo više melanina, utoliko ćemo imati tamniju put, tamnije oči, tamniju kosu ali najbitnije od svega, ukoliko održimo funkcionalnim naše melanocite, kasnije ćemo početi sijediti.

Koji su to sve krivci sijede kose:

Brojna oboljenja, primjena nekih lijekova, ali i naši poroci, utiču na obolijevanje melanocita, njihovo ubrzano propadanje, a samim tim pojavu sijedih vlasi. To je sasvim normalan proces kada osoba stari, ali većini predstavljaju fobiju kada se u periodu s nekih 25-30 godina starosti, počnu pojavljivati sijede, što je sve češće.

med01_v

Najčešći uzročnici su:

- lijekovi
- pušenje
- oboljenja štitnjače
- vitiligo
- nedostatak vitamina B 12
- loša kvaliteta ishrane
- neadekvatan tretman kose
- stres

Loading...

Iz gore navednih razloga donosimo Vam recept koji će pomoći regeneraciji kose, vraćanja vitalnosti, elastičnosti, te pomoći obnovi samih melanocita i Vašoj kosi vratiti pigment.

Sastojci:
- 1 kg meda
- 4 limuna
- 3 čena bijelog luka
- 200 g lanenog sjemena

Postupak:

U blenderu dobro izblendati bijeli luk, limun i laneno sjeme (ukoliko nemate blender usitniti na neki drugi način), potom dodati med i sve dobro izmiješati drvenom kašikom. Dobivenu smjesu sipati u staklene tegle i čuvati na hladnom.

Preparat se konzumira tri puta dnevno po jedna kašika (pokušajte drvenom kašikom jer je najmanja rekacija sa sastojcima preparata, metalne svakako iznjegavati).

Na ukusan i jednostravan način pomozimo sebi i riješimo se fobije današnjice. Spriječimo prijevremnu pojavu sijedih tako što ćemo život učiniti zanimljivijim, nađimo razlog za osmijeh, otjerajmo stres, i naravno pomozimo našim melanocitima da zažive.

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: