03.01.2015 u 10:45 | Featured, Zdravlje | Komentari

Psorijaza i ekcem

gotu-kola1
Psorijaza i ekcem su dva česta kožna oboljenja, oba karakteristična po crvenoj, suhoj koži nalik na krljušt, koja se peruta. Razlikuju se utoliko što psorijazu izaziva abnormalan rast ćelija, a ekcem je često prouzrokovan alergijom ili iritacijom kože. Pored toga, psorijaza je u bliskoj vezi s artritisom, u stvari, kod 10 posto od ukupnog broja osoba koje imaju psorijazu razvije se artritis ili giht. I psorijaza i ekcem mogu da budu nasljedni. Usprkos svojim različitostima, liječenje ova dva poremećaja je vrlo slično, bar kada je riječ o blažim slučajevima.

Psorijaza je kronično oboljenje koje prouzrokuje krljuštaste, crvene lezije na koži. Lezije nastaju uslijed pretjeranog rasta i otpadanja ćelija kože. U normalnim okolnostima, ćelije kože dostižu zrelost za oko trideset dana i potom se odvajaju od tijela. Kod psorijaze, međutim, ćelije sazrijevaju za samo četiri dana, a uzrok ovog abnormalnog rasta ćelija za sada ostaje pokriven velom tajne, mada se sumnja da postoji genetska predispozicija za ovu bolest.

Iako nije zarazna, psorijaza često predstavlja nimalo lijep prizor i stvara neprijatne situacije, izazivajući kod ostalih strah od bliskog fizičkog kontakta sa osobom koja pati od ovog poremećaja. Tugu oboljelih još je većom doskora činila i činjenica da ljekari nisu nudili gotovo nikakvu nadu za liječenje ili izlječenje ove bolesti. U zavisnosti od žestine i lokacije lezija, psorijaza može da bude veoma bolna, a povremeno i svrbi. U redim slučajevima, određeni oblici psorijaze mogu da predstavljaju i opasnost po život.

ekcem

Mada ekcem nije opasan po život, svakako može da prouzrokuje brojne neprijatnosti. Srećom, svjetlost nove nade zasijala je za oboljele od ekcem psorijaze i ekcema. Iako način liječenja još uvijek izmiče, mnogi novi lijekovi, promjene u načinu ishrane i druge terapije uspješno se koriste za donošenje olakšanja pacijentima.

Loading...

Hidrokortizonske kreme se rutinski koriste za liječenje psorijaze i ekcema i uglavnom brzo otklanjanju simptome. Kreme se u malim dozama nalaze u slobodnoj prodaji, ali one jače i djelotvornije mogu da se dobiju samo na recept. Međutim, problem sa hidrokortizonskim kremama je u tome što ne smiju da se koriste duže od nekoliko nedjelja bez prekida, zato što mogu da izazovu tanjenje kože. Pored toga, pretjeranom upotrebom gube efikasnost.

Održavanjem određenog stepena vlažnosti kože može da se doprinese prevenciji napada ekcema. Ima mnogo dobrih krema u slobodnoj prodaji koje služe u tu svrhu, a i nekih jačih koje se dobivaju na recept i veoma su djelotvorne. Štos je u tome da vlažnost kože održavate svakodnevno, čak i onda kada mislite da vam to nije potrebno. Koža s dovoljno vlage ima manju vjerojatnoću da postane iritirana.

Ukoliko patite od psorijaze, možda ćete morati da izvršite neke promjene u svom načinu života. Poznato nam je, na primjer, da konzumiranje crvenih mesa i namirnica sa visokim sadržajem masnoće, pretjerano unošenje alkohola i gljivične infekcije mogu da iniciraju psorijazu. Isto tako, to mogu i stres, infekcije grla i lijekovi kao što su litijum i kinidin. Također nam je poznato da izvjesni faktori kao što su izlaganje suncu, održavanje vlažnosti kože i određeni vitamini mogu da poboljšaju stanje pacijenata oboljelih od psorijaze.

Ovi dodaci mogu da pomognu osobama koje pate od psorijaze i ekcema.

Vitamini

Vitamin D – Sunčani vitamin pokazao se kao vrijedan dodatak u liječenju psorijaze. Jedan članak u „Nutritivnom pregledu” (maj 1992) izvještava da organizam sam proizvodi vitamin D kada je koža izložena suncu, ali i da oboljeli od psorijaze i ekcema od toga uglavnom nemaju koristi, jer su oni upravo ljudi koji se zakopčaju do guše kako bi se sakrili od tuđih pogleda. Pored toga, i većina sredstava za zaštitu od sunca blokira vitamin D. Alternativa postoji, u vidu dodataka vitamina D u formi krema ili pilula. Zbog mogućih toksičnih efekata, ne uzimajte više od 400 i. j. bez ljekarskog nadzora. Jači oblici vitamina D, za pacijente sa ozbiljnom psorijazom, mogu da se dobiju samo na ljekarski recept.

Vitamin A — Ovaj vitamin, poznat kao kožni vitamin, upotrebljava se za liječenje kožnih poremećaja kao što su psorijaza i akne. U stvari, vitamin A u jakom obliku može da se dobije samo uz recept i koristi se u slučajevima ozbiljne psorijaze. Visoke doze vitamina A mogu da budu opasne, stoga ako ste podložni psorijazi, ili očekujete fazu razbuktavanja bolesti, preporučujem da radije povećate unošenje beta-karotina, koji sam organizam pretvara u vitamin A u onoj meri u kojoj mu je potreban, a nema nikakvo toksično djelovanje. Neki pacijenti otvore kapsule vitamina A i ulje iz njih nanose direktno na lezije na koži, što ne može da naškodi, ali može da bude manje djelotvorno od oralnog uzimanja. Oralni retinoidi (sintetičke verzije vitamina A) uključuju etretinat i izotretinoin (trgovački nazivi Tegisona i Akutana). Oba su veoma djelotvorna u otklanjanju žestokih psorijatičnih lezija. Kako točno djeluju retinoidi nije sasvim jasno, ali se zna da su značajni za normalizaciju ćelija kože i smanjenje stepena njihovog razmnožavanja. Najozbiljniji sporedni efekt vitamina A tiče se izazivanja urođenih mana, stoga se njegovo uzimanje ne preporučuje ženama u drugom stanju.

Omega-3 masne kiseline – Ispitivanja koja su nedavno vršena u Njemačkoj, istakla su odlična anti inflamatorna svojstva omega-3 masnih kiselina. Ova ulja su za vrlo kratko vrijeme ublažila jačinu upale kod dvadesetoro pacijenata bolesnih od psorijaze. Omega-3 masne kiseline imaju još jedno dobro svojstvo kada je riječ o psorijazi. Naime, kod deset procenata od ukupnog broja oboljelih od ove bolesti razvija se poseban oblik artritisa, poznat kao psorijatični artritis. Ispitivanja pokazuju da 1 do 3 g omega-3 ribljih ulja na dan mogu da pomognu i u slučajevima psorijaze i psorijatičnog artritisa. Mada ispitivanja nisu vršena i na pacijentima oboljelim od ekcema, omega-3 masne kiseline bi kod njih također trebalo da smanjuju upalu kože.

Blagotvorno ljekovito bilje

Gotu kola — Ova ljekovita biljka se od davnina koristi za ublažavanje kožnih poremećaja, čak i lepre, u Indiji, Maleziji i dijelovima istočne Evrope. Moderni ljekari homeopati upotrebljavaju je za liječenje psorijaze, ekcema, gnojnih plikova i ostalih kožnih poremećaja.

Jedna interesantna, mada po obimu mala studija, pokazala je da krema od gotu kole može da ublaži bolne, crvene, krljuštima pokrivene rane koje nanosi psorijaza. Kremu je koristilo sedam pacijenata: kod petoro se stanje poboljšalo u roku od dva mjeseca, a samo kod jednog pacijenta su se nakon pet mjeseci ponovo pokazali znaci bolesti. Krema od gotu kole ne može da se nađe u prodaji, ali zato može tečni ekstrakt i nimalo vam neće nauditi da ga nanesete na psorijatične lezije i tako provjerite da li može da vam pomogne.

Aloja vera — Ova biljka je jedno od najboljih svjetski poznatih sredstava za održavanje vlažnosti, a stalna vlažnost kože je pravilo broj jedan, koje dobro znaju oboljeli od psorijaze i ekcema. Psorijatične lezije i ekcem imaju tendenciju da se suše i perutaju i, ukoliko se ne vlaže, dolazi do zapaljenja, pa čak i krvarenja. Ovo je naročito karakteristično za zimske mjesece, kada su zagrijane prostorije pune suhog zraka, a sunca ima malo, jer to inicira razbuktavanje bolesti kod pacijenata oboljelih od psorijaze ili njeno razvijanje kod onih koji su joj skloni. Suh zrak također može da stvori onu vrstu iritacije kože koja vodi do pojave ekcema, tako da je održavanje kože vlažnom i gipkom od suštinskog značaja.

Kapsaicin — Kapsaicin je supstanca koja daje onu vatrenu ljutinu čili papričicama, ali istovremeno je i odlično sredstvo za ublažavanje bolova. Krema sa kapsaicinom se, štoviše, danas preporučuje svima koji pate od artritisa. Izgleda, međutim, da može da posluži i oboljelima od psorijaze. Istraživači iz Opće bolnice u Lidsu (Engleska), sproveli su jedno osam nedjelja dugo ispitivanje „naslijepo”, kome je bilo podvrgnuto deset pacijenata sa žestokom psorijazom. Na neke od lezija na koži kod svih desetoro istraživači su svakodnevno nanosili 0,025-to procentnu kapsaicinsku kremu četiri puta dnevno. Posle šest nedjelja, kod sedmoro pacijenata je došlo do znatnog poboljšanja, a čak i oni kod kojih poboljšanje nije bilo očigledno izjavili su daje tretman smanjio svrab koji ih je mučio. (Kapsaicin može da bude suviše iritirajući za one koji imaju ekcem).

Kiseljak — Ova ljekovita biljka se upotrebljava za liječenje kožnih poremećaja još od srednjeg vijeka i sastavni je dio mnogih biljnih formula dizajniranih za liječenje raznih problema sa kožom, među koje spadaju psorijaza i ekcem.

Izvor: narodnilijek

Vaš komentar na članak: