04.01.2016 u 11:24 | Featured, Kućni savjeti | Komentari

Kako brzo otopiti led na stepenicama i predulazu

Da led na stepenicama nije ni malo bezazlena stvar uvjerili su se mnogi koji su završili sa bolovima i prelomima. Donosimo savjete kako da ga otopite i spriječite formiranje novog sloja.

zaledjene-stepenice

Sniježnim i zimskim danima na stepenice i predulaz na obući i odjeći uvijek donosimo blato, vodu, snijeg. Za čas se formira sloj leda i naše stepenište postaje opasno mjesto. Naravno da ne želite da ni vi, a ni vaši gosti rizikuju prelome. Važno je da snijeg redovno čistite, ali i da imate spremnu “doskočicu” za led. (Pročitajte Šta obavezno morate uraditi u kući pred zimu).

Deterdžent za suđe
Pomiješajte 2 litre mlake vode sa 1 kašikom detedženta za suđe i 30-tak (ili više) ml 70-odstotnog alkohola. Sipajte u sprej bocu i poprskajte stubište ili možete je direktno izliti na stepenice i predulaz. Led će brzo nestati, a novi sloj se neće formirati. (Možete koristiti i samo alkohol ili pokušati sa smjesom deterdženta i vode, bez alkohola).

So i mačiji pijesak
Naravno soli (gorka, krupna morska ili sitna) poprilično su djelotvorne. Samo pospite po ledu i ostavite da djeluje. Nije baš uredno, ali je djelotvorno. So možete pomiješati sa mačijim ili običnim pijeskom da biste spriječili klizanje. Ipak, so bi trebali koristiti u krajnjem slučaju, jer može da ošteti stepenište (posebno ako je drveno). Pokušati možete i sa mljevenom kafom.

Urea
Ovo đubrivo je efektivno u topljenju leda kao i so, ali može da ošeteti biljke, ako dođe u dodir sa njima kada se snijeg bude topio.

Soda bikarbona
Jednim dijelom će djelovati kao so, jer sadrži natrijum u određenim količinama. Pospite je po zaleđenom stepeništu, pa preko nje pospite pijeska. Provjeravajte stepenište i ponovite postupak ako bude potrebno.

Izvor: lifepressmagazin

Vaš komentar na članak: