04.03.2016 u 9:34 | Featured, Zdravlje | Komentari

Pogledajte sami da ne bude kasno: Vaš jezik je prvi pokazatelj bolesti

Simptomi bolesti se mogu manifestovati na razne načine, ali ono što mnogi ne znaju je da se prvi znakovi bolesti mogu vidjeti već na jeziku.

jezik-bolest

Jezik pomaže mnogim ljekarima da uspostave dijagnozu. Na njemu se može videti da li imate prehladu, groznicu, hepatitis C, glavobolje ili probleme sa crijevima.

Jezik zdrave osobe treba da je roz, čist i prekriven sitnim kvržicama koje služe za prepoznavanje ukusa. Međutim, kada je jezik crven, crn ili bijel, to zači da nešto nije u redu sa organizmom.

Natečen jezik obično ukazuje na to da imate neku alergiju, dok taman jezik ukazuje na preteranu upotrebu antibiotika ili čak na prve simptome AIDS-a.

Duge pukotine na jeziku mogu ukazati da imate seksualno prenosivu bolest – sifilis. Gladak i čvrst jezik može ukazivati da vam nedostaje vitamina B12.

Najozbiljnija stvar koja se može uočiti na jeziku jesu ranice, kvrge ili krvarenje jezika, što može ukazivati na rak jezika.

Indijski ljekari su razvili softver koji će pomoći da se uz pomoć digitalne fotografije detektuje promjena boje ili teksture jezika. Ovaj softver već sada prepoznaje 14 različitih stanja, a ljekari se nadaju da će uskoro uspjeti da razviju sličan program pomoću kog će moći da dobijaju slične podatke iz očiju.

Takođe, naučnici smatraju da je dug i debeo jezik odgovoran za hrkanje.

Izvor: webtribune

Vaš komentar na članak: