10.08.2017 u 14:08 | Kako smršati, Zdravlje | Komentari

RECEPT ZA SAVRŠENO TIJELO: Ova DVA sastojka mjenjaju večeru, čiste crijeva i tope kilograme

Ok, čvrsto ste riješili da konačno skinete tih par kilograma viška koji vam kvare sreću, odabrali savršen plan ishrane i krenuli sa redovnim vježbanjem, ali… Ubrzo nakon toga javlja se krčanje u stomaku koje vam ne da mira i vi u sljedećem momentu svuda oko sebe vidite kremaste torte, krofne sa čokoladom, bogate pizze i ostale đakonije kako vas dozivaju po imenu.

kilogrami-mrsanje

Kada unosimo manje kalorija, mozak uporno šalje našem tijelu signale da smo gladni kako bi se unos vratio na početni nivo. Ovaj dobro poznati osjećaj gladi vremenom postaje nesnosan i glavni je razlog zašto većina dijeta propadne nakon nekoliko dana odricanja i patnje. Zato je mršavljenje uz istovremeni osjećaj sitosti ostvarenje sna svakoga ko je ikada pokušao da drži dijetu. A da li je to moguće?

Glukomanan, “najbolji supresor apetita”

Stručnjaci kažu da je unosom određenih suplemenata moguće mršaviti, a bez neprijatnog osećaja gladi. Dr Oz, čuveni kardiohirurg i profesor sa Univerziteta Kolumbija preporučuje glukomanan kao “najbolji supresor apetita, “jedno od najmoćnijih sredstava za kontrolu gladi” i “spužvu za mršavljenje”.

Glukomanan pripada grupi biljnih vlakana rastvorljivih u vodi. Kao šampion među vlaknima, glukomanan vezuje i do 50 puta veću količinu vode i bubri formirajući gusti gel. Prolaskom kroz digestivni trakt ovaj gel kao sunđer kupi šećere, masti i ostale nutrijente. Na taj način smanjuje se resorpcija hranljivih materija i spriječava da se višak taloži u masnom tkivu.

Loading...

Istovremeno, gel koji glukomanan formira u želucu “rasteže” stomak i šalje signale mozgu da smo “puni” i čini da osećaj sitosti traje duže. Ovo i jeste najbolji dio koji čini glukomanan moćnim saveznikom u mršavljenju: jedemo manje, gubimo kilograme, i to bez osjećaja da se bilo čega odričemo.

Glukomanan spriječava večernje napade gladi i prejedanje

Restriktivnu dijetu je, čini se, lakše sprovoditi tokom dana kada smo zaokupljeni svakodnevnim aktivnostima. Tada dan preguramo disciplinovani i po planu… Međutim, često se dešava da tek kada dođemo kući i opustimo se, osjetimo pravu žudnju za hranom kojoj ne možemo da se odupremo. Istraživanja pokazuju da najveći rizik od prejedanja je oko 23h, kada se, po pravilu, sve što pojedemo “lijepi” za stomak i ostale kritične dijelove.

Glukomanan pomaže i u ovim “odsudnim momentima”: kada se uzme u večernjim satima kao zamjena za obrok, pruža snažan osjećaj sitosti i pomaže da preguramo noć istrajni u svojoj odluci.

Kliničke studije dokazuju efikasnost glukomanana

Glukomanan se zato preporučuje od strane Evropske agencije za sigurnost hrane kao efikasno i sigurno sredstvo za mršavljenje. Da glukomanan efikasno smanjuje tjelesnu težinu čak i bez promjena u ishrani dokazuje čitav niz kliničkih studija. Meta analiza iz 2008. godine godine objavljena u uglednom časopisu “American Journal of Clinical Nutrition” još jednom je potvrdila značajan gubitak kilograma, uz smanjenje ukupnog holesterola i triglicerida u krvi.

Osim ukupnog unosa kalorija važan je i glihemijski indeks hrane koju unosimo. Hrana koja ima veći GI brže povećava nivo insulina u krvi. Zbog visokog nivoa insulina, šećer u krvi naglo pada pa dolazi do napada gladi. U ovom slučaju još jedno biljno vlakno je od izuzetne pomoći: nutrioza smanjuje GI hrane i nivo insulina nakon obroka, pa imamo više energije i osjećaj sitosti duže traje.

Izvor: telegraf

Vaš komentar na članak: