28.07.2015 u 0:44 | Featured, Zdravlje | Komentara:

Niko to ne zna a tačno je: Namirnica koja ubija rak prostate i crijeva

Supstance koje se nalaze u ljutoj papričici imaju mnogostruko dejstvo na ljudski organizam. Ove hemikalije se nazivaju kapsanoidi, i imaju moć da ubiju ćelije raka i da produže životni vijek.

crvena paprika

Ljuta paprika je sastavni dio svake dijete u američkoj kulturi veoma dugo. Ljuta paprika je biljna kultura koja se uzgaja vise od 6 hiljada godina u Meksiku, centralnim i južnim dijelovima američkog kontinenta.

Danas je Indija najveći proizvođač i izvoznik ljute paprike i njenih produkata.

Crvena ljuta paprika sadrži ogromnu količinu vitamina C i malo karotena (vitamina A). Žuta, a naročito zelena ljuta paprika, sadrži manje ovih supstanci. Paprika je takođe i odličan izvor kompleksa B vitamina, među kojima dominira vitamin B6.

Loading...

Paprika je bogata magnezijumom i gvožđem. Visok sadržaj C vitamina utiče na to da se gvožđe bolje apsorbuje iz drugih namirnica, poput pasulja i žitarica.

Najnovija istraživanja dokazuju da obroci u čijem se sastavu nalaze i ljute paprike mogu da snize krvni pritisak kod ljudi koji imaju problem sa hipertenzijom, mogu da redukuju holesterol i otklanjaju štetne materije iz krvi.

Istraživanja u Koreji pokazuju da je konzumiranje ljute paprike jedan od najpouzdanijih načina za smanjenje tjelesne mase.

Unos ljute paprike u organizam doprinosi smanjenju apetita i ubrzava varenje pa je treba koristiti u okviru obroka, naročito u programu dijetalne ishrane.

Ljuta paprika (naročito helapeno sorta) ubija rak prostate. Naučnici su takođe utvrdili da je ljuta paprika borac protiv galopirajuće pošasti novog doba-srčanog udara.

Redovan unos ljute paprike redukuje ćelije raka i produžava životni vijek za više od 30%, pokazala su istraživanja na miševima oboljelim od raka, čija je DNK najsličnija ljudskoj. “To znači da bi, kada bi se rezultati preveli na ljudski rod, rak bio pobijeđen” kaže professor Henri Peterson.

Istraživanje objavljeno u Hronici medisicnkih istraživanja pokazuje da ljuta parika sadrži sastojke koji aktiviraju TRPV1 receptore i da doprinose oblaganju crijeva novim ćelijama.

Naši podaci takođe pokazuju da TRPV1 dijeta može da potisne i uništi kancerogeno tkivo”, rekli su naučnici.

Kao rezultat, naučnici preporučuju primenu TRPV1 u kombinaciji sa COX-2, lijekom koji se koristi protiv artritisa i bola.

Crijevna flora

TRPV1 receptor ili jonski kanal prvobitno su primjećeni u čulnim neuronima gdje djeluju kao čuvari protiv toplote, kiselosti i hemikalija. Najnovije istraživanje potvrđuje da ovaj receptor postoji i u crijevnim epitelnim ćelijama.

Naučnici su otkrili da TRPV1 djeluje kao suzbijač tumora u crijevima.

Dr Petrus de Jong, jedan od autora ove studije, rekao je: “Osnovni nivo EGFR aktivnosti je potreban da se održi normalna crijevna flora tj. normalan životni ciklus ćelija u crijevima. Međutim, ako EGFR signalizacija postane neobuzdana, pojavljuje se rizik od nastajanja tumora.”

Profesor Ejal Raz, još jedan od autora iste studije, tvrdi sljedeće: “ Naši podaci ukazuju na to da pojedinci s visokim rizikom od razvoja crijevnog tumora mogu imati velike koristi od hroničnog aktiviranja TRPV1 receptora.

Obezbijedili smo ključni dokaz”, zakjlučuju autori studije.

Izvor: webtribune

Vaš komentar na članak: