24.04.2017 u 17:28 | Featured | Komentara:

NEMATE POSAO, IMATE DVORIŠTE? Uzgajajte OVE ŽIVOTINJE, zaradite i do 2.500 dolara PO KOMADU!

Živinari su u čudu, jer je otkrivena nova sorta crnih kokošaka, čija je vrijednost oko 2.500 dolara. One su odavno hit u Indoneziji, a potpuno su crne, od perja do mesa.

Ayam-Cemani

Crna boja nije neuobičajena za životinje – neki medvjedi su crni, psi, mačke, ptice… ali vrsta kokoške Ayam Cemani se posebno izdvaja: one su crne kako sa vanjske, tako i s unutrašnje strane. Njihovo perje je crno, njihov kljun, kandže, pa čak i meso, kosti i svi unutrašnji organi.

Jedina stvar koja nije potpuno crna kod ovih koka jeste krv, koja je opet toliko tamna da ljudi često pomisle da je i ona crna. Vjeruje se da imaju mističnu moć – U Aziji se meso ove kokoške posebno cijeni, jer se u nekim regijama vjeruje da posjeduje mistične moći.

One se ponekad i žrtvuju tokom porođaja, jer se vjeruje da će donijeti sreću majci i djetetu, ali se takođe žrtvuju i tokom drugih važnih događaja u životu, jer se generalno vjeruje da donose dobru sreću.

Šta znači Ayam Cemani?

Riječ “Ayam” znači “pile” u Indoneziji, a “Cemani” u prevodu znači “potpuno crno”.

Ova neobična vrsta potiče iz Jave u Indoneziji, a u Evropu su stigle tek 1998. godine, kada su privukle veliku pažnju među ljubiteljima peradi zbog svog izgleda i genetike. Štaviše; Ayam Cemani je jedna od najskupljih vrsta kokoški na svijetu – samo jedna crna kokoš košta i do 2.500 dolara.

Ayam Cemani su crne zahvaljujući genetskoj karakteristici poznatoj kao “fibromelanosis” koja pomaže pri ubrzanom stvaranju crnih pigmentnih stanica. Gen koji uzrokuje fibromelanosis je mutacija koja postoji u Aziji više od 800 godina, a koja obuhvaća nekoliko vrsta peradi, kao što su švedske Crne kokoši ili Svart Hona, koja ima iste osobine kao i Ayam Cemani.

Izvor: web-tribune

Vaš komentar na članak: