14.10.2014 u 22:17 | Biljke, Ljepota, Zdravlje | Komentari

Jednostavno moćan napitak: 10 nevjerovatnih razloga za redovno ispijanje zelenog čaja

Tok dobrih vijesti o zelenom čaju zaista je teško ignorisati. Svako malo pojave se rezultati novog istraživanja sprovedenog na osobama koje ga redovno konzumiraju, istraživanja koja obore s nogu. Sve smo ih za vas sabrali u ovoj listi, pogledajte!

zeleni-ca

1. Pomoći će vam da smršate

Ako ste čvrsto odlučili riješiti se viška kilograma zeleni čaj će vam biti odličan saveznik. Istraživanja su pokazala da ovaj čaj ubrzava sagorjevanje kalorija, ubrzava metabolizam, a smanjuje masnoću u krvi, loš holesterol, a uz to još i smanjuje želju za hranom. Dakle, želite smršati zdravo – pijte zeleni čaj!

2. Povećava izdžljivost tokom vježbanja

Nauka kaže da antioksidanti u zelenom čaju povećavaju mogućnost tijela da sagorjevaju masnoću kao gorivo, što znači više izdržljivost mišića, odnosno više energije tokom vježbanja.

3. Smanjuje rizik od srčanog udara

Redovnim ispijanjem zelenog čaja činite ćelije krvnih žila zdravijim, odnosno osiguravate zdrav i neometan protok krvi u tijelu što znači i zdravo srce!

Loading...

4. Borac protiv raznih oblika raka
Antioksidanti u zelenom čaju su dokazani borci protiv mnogih oblika raka: pluća, dojke, crijeva, kože, želuca, pankreasa, jetre, prostate … Potvrđeno je da ekstrakt zelenog čaja uzrokuje smrt ćelija tumora i izgladnjuje ih tako što zauzima krvne žile koje ih hrane.

5. Hidratizira

Protivno standardnom mišljenju da zeleni čaj izaziva dodatnu potrebu za vodom, odnosno da dehidratizira, on zapravo daje tijelu koliko i voda. Ne samo da hidratizira tijelo, zeleni čaj tijelu osigurava i mnogo drugih zdravih sastojaka koji čuvaju tijelo od dehidratacije.

6. Štiti kožu od sunca

Trebate zaštitu od štetnih UV zračenja tj. od sunca? Pijte zeleni čaj! Istraživanje je pokazalo da antioksidanti u zelenom čaju služe kao odlična zaštita od sunca, odnosno od bolesti koje štetni UV zraci mogu izazvati.

7. Pazi na nivo šećera u krvi

Zeleni čaj može učiniti čuda za osobe koje pate od dijabetesa. Nauka kaže da ovaj napitak reguliše nivo glukoze i tako usporava rast šećera u krvi. Također stimuliše proizvodnju inzulina i rad pankreasa. Ovdje do izražaja dolazi i ranije pomenuta prednost zelenog čaja, tj. sposobnost da održava pravilan i zdrav protok krvi.

8. Dobar za mentalno zdravlje

Polifenoli u zelenom čaju mogu pomoći dijelovima mozga koji regulišu učenje i memoriju. Zato je ovaj napitak dobar i u prevenciji bolesti kao što su Parkinsonova ili Alzahjmerova.

9. Borac protiv (preranog) starenja

Koliko su mlade i zdrave naše arterije, toliko smo mladi i zdravi mi. Zeleni čaj, tj. zdravi sastojci u njemu odlični su borci protiv taloga u krvnim žilama, tvari koja povećava šanse od srčanih bolesti i infarkta, koja nas čini starijim nego što jesmo i koja nam oduzima energiju!

10. Podiže imunitet

Polifenoli i flavonoidi u zelenom čaju podižu imunitet i čine naše tijelo zdravijim i sposobnijim za borbu protiv raznih virusa koji vrebaju.

Izvor: namirnice

Vaš komentar na članak: