28.06.2016 u 17:15 | Featured | Komentari

Nakon ovoga više nikada nećete bacati talog kave!

Vijest koja će razveseliti sve ljubitelje kave – vaš omiljeni napitak ne služi samo za ispijanje! Postoji još puno odličnih načina na koje možete iskoristiti ono što vam nakon ispijanja popularnog napitka ostane u šalici – osim za gatanje.

kafa-talog

Rijetki su oni koji negdje na nekoj policu u svom kućanstvu nemaju kave. Bez obzira uživate li u njenom okusu i mirisu ili ona služi samo za posjete gostiju, jedno morate znati – talog kave može se iskoristiti na još puno jako dobrih načina u svakom kućanstvu.

Odličan je za piling kože

Talog kave izuzetno je djelotvoran zbog fine zrnate teksture kave, a možete ga primjenjivati i na licu. Možete dodati i žličicu meda u talog.

Eliminira podočnjake i podbuhlost

Utapkajte malo taloga na podočnjake i ostavite da odstoji. Kofein u talogu će učiniti da izgledate budnije i osvježeno. Najdjelotvornije kreme za zonu oko očiju su upravo one s kofeinom (kofein povećava protok krvi i tako smanjuje natečenost).

Loading...

Uklanja neugodan miris iz tenisica

Stavite malo taloga u najlonsku foliju i ostavite u tenisicama neko vrijeme. Pokupit će sve neprijatne mirise iz njih.

Uklanja buhe s psa

Dodajte žličicu taloga šamponu za psa ako vaš ljubimac ima buhe. To će riješiti problem.

Uklanja neugodne mirise u kuhinji

Prosušite talog kave te ga stavite u neku zdjelicu, pa u hladnjak ili zamrzivač – to će vam neutralizirati neugodne mirise. Isto tako možete ga trljati i s rukama imaju li one neugodan miris od nečega, posebno češnjaka.

Kao hrana za biljke

Imate li biljke poput azaleje, hortenzije ili kamelije koje preferiraju kisela tla, bit će vam zahvalne ako ih ‘počastite’ s ostacima vaše jutarnje šalice kave. Talog dodaje hranjive tvari u kompost. Talog mijenja boju hortenzije iz ružičaste u plavu.

Odbija kukce i insekte

Pospite talog na mjesta s kojih se želite riješiti mrava, to će ih otjerati i držati daleko. Na isti način kava djeluje i na puževe te razne insekte.

Kao prirodnu boju za tkanine

Umočite li talog u vruću vodu možete dobiti smeđu boju za tkanine, papir…

Vidno smanjuje ogrebotine na namještaju

Ogrebotine na drvenom namještaju trenutno nestanu kada utrljate malo taloga kave pomiješane s pastom za poliranje i toplom vodom. Ponavljajte postupak tako dugo dok ogrebotina ne bude iste boje kao okolna površina.

Sredstvo za čišćenje

S obzirom da je abrazivna, kava je odlična za čišćenje masnih i prljavih površina. Koristite je samu ili u kombinaciji s malo deterdženta za suđe.

Odbija vašeg kućnog ljubimca

Da biste spriječili da vaša mačka ‘okupira’ cijeli vrt kao njenu osobnu odaju pospite malo taloga kave pomiješanog s korom naranče oko biljka koje ne želite da dira.

Povećajte urod mrkve koju sadite

Pomiješate li svježi talog kave sa sitnim sjemenjem mrkve prilikom sadnje, imat ćete bolji urod, što će pomoći i da otjerate razne crve koji napadaju mrkvu.

Zadržava prašinu

Prije nego prionete čišćenju kamina, bacite talog kave preko pepela kako biste spriječili da se prašina diže po cijelom stanu.

Smanjuje celulit

Ne, ne šalimo se! Pročitajte slijedeći recept koji će vam zaista pomoći da smanjite celulitne nakupine, nakon čega će vam i koža biti mekanija i glatka. Ako bolje pogledate, vidjet ćete da brojne kreme na tržištu namijenjene borbi protiv celulita sadrže kofein. To, naravno, nije slučajno jer on povećava protok krvi i tako smanjuje masne stanice ispod kože. Vicky DeRosa, osnivačica zdravstvenog online kluba V Well Health sa sjedištem u New Jerseyju, ističe da je kava njezin prvi izbor u borbi protiv celulita. A ovaj recept već godinama preporučuje ženama. Ne samo da smanjuje ružne nakupine, nego od njega koža postaje glađa i mekša jer se smjesom ujedno radi i piling.

Sastojci:

  • jedan dan star talog od kave
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • krupna morska sol
  • trljačica (frotirska rukavica)

Upute:

1. U velikoj zdjeli izmiješajte šalicu taloga od kave, maslinovo ulje i sol. Ulijte dovoljno ulja kako biste dobili gustu pastu. Soli dodajte ovisno o tome želite li grublju ili nježniju smjesu za piling. Preporuka je žličica soli.

2. Oko 35 minuta prije tuširanja, trljačicom nanesite smjesu na noge, stražnjicu i bokove (zapravo je možete nanijeti na sve dijelove tijela, a fantastičan rezultat ćete vidjeti već nakon tjedan dana korištenja).

3. Kada se namažete, omotajte se ručnikom i smjesu držite pola sata na tijelu.

4. Isperite se toplom vodom. Onima koji imaju naviku tuširati se dva do tri puta dnevno, Vicky savjetuje da smanje temperaturu vode kod tuširanja. Tuširanje jako toplom vodom isušit će kožu.

Piling je u svakom slučaju dobar za kožu, pa zašto ne biste isprobali ovaj recept te se usput borili i protiv celulita. Svakako vrijedi pokušati!

Izvor: vestinet

Vaš komentar na članak: