24.12.2014 u 11:22 | Featured, Povrće, Zdravlje | Komentari

Luk je toliko je zdrav da ga je grehota ne jesti – ali pazite kako ga pripremate

Crveni luk je bogat sumpornim spojevima koji su odgovorni za njegov jak miris, ali i za brojne povoljne učinke na zdravlje.

0083007.48

Kardiovaskularne koristi

Postoje znanstveni dokazi da sumproni spojevi u luku djeluju protiv začepljenja krvnih žila te neželjeno gomilanje trombocita. Isto tako, povoljno utječu na smanjenje razine lošeg kolesterola i triglicerida te poboljšanje stanične membrane u crvenim krvnim zrncima. U tom smisliu luk je odličan u prevenciji srčanog udara, što je rezultat iznimnog sadržaja flavonida u luku.

Koristi za kosti i vezivno tkivo

Istraživanja na ljudima pokazala su da je luk izvrstan u poboljšanju gustoće kostiju te može imati značajan utjecaj za žene u menopauzi koje su suočene s njezinim gubitkom. Osim toga, ženama koje su prošle menopauzu i svakodnevno ga jedu može smanjiti rizik od prijeloma kuka. U istom istraživanju pokazalo se da kod žena starije dobi, koje su luk jele rijetko (jednom mjesečno), nije bilo toliko koristi od luka. Visok sadržaj sumpornih spojeva povoljno utječe i na vezivno tkivo koje zahtijeva sumpor za formiranje.

Protuupalno djelovanje

Jedinstvena molekula sumpora u luku inhibira aktivnost makrofaga – specifičnih bijelih krvni stanica koje igraju važnu ulogu u imunološkom sustavu i kojima je jedna od obrambenih funkcija pokrenuti cijeli niz upalnih odgovora. Aktivnost makrofaga obično je dobra stvar, ali inhibicija njegove aktivnosti ponekad je presudna kako bi se kronične neželjene upale držale pod kontrlom. Antioksidansi iz luka veliki su protupalni izvor, jer sprečavaju oksidaciju masnih kiselina u tijelu. Kada je u tijelu manje oksidiranih masnih kiselina, proizvodi manje upalnih procesa i drži razinu upale pod kontrolom.

Zaštita od raka

Pokazalo se da luk smanjuje rizik od nekoliko vrsta raka, čak i kada se konzumira u umjerenim količinama (rak debelog crijeva, grla i jajnika). Ipak, nemojte štedjeti na količinama luka ako želite imati sve zdravstvene pogodnosti ovo povrća. Pokušajte dodati barem jedan cijeli luk kod pripremanja hrane, a u vašoj porciji neka bude barem polovica luka.

Ostale zdravstvene prednosti

Luk se pokazao odličnim u poboljšanju razine šećera u krvi te sprečavanju bakterijskih infekcija. Zajedno sa sumpornim spojevima, atioksidans kvercetin iz obitelji flavonoida ima snažno antibakterijsko djelovanje.

Zanimljivo, u jednoj se studiji pokazalo da svježi, nasjeckati, nekuhani luk imao antibakterijsko djelovanje na neželjene bakterije, ali ako se sjackani luk predugo ostavi na zraku (2 sata) ili se termički obradi na pari preko 10 minuta – gubi većinu povoljnih antibakterijskih koristi.

Zbog toga je jako važan način pripreme i čuvanja luka ako iz njega želite izvući najbolje.

Izvor: net.hr

Vaš komentar na članak: