18.07.2017 u 15:26 | Featured, Zdravlje | Komentari

Koristite sušače za ruke u javnim toaletima? Ovo su SVE ISTINE I ZABLUDE O NJIMA

Prilikom uređenja svakog toaleta velike prolaznosti, poput onih u javnim ustanovama, kafićima, tržnim centrima i restoranima, sušači za ruke pojavljuju se kao, naizgled, nezamenljiva opcija i element enterijera.

susac-za-ruke

Ovaj uređaj ujedno je i primjer najvećih zabluda koji ga prate, jer se neretko ispostavlja da ga korisnici smatraju nedovoljno higijenskim izborom, te se dešava da njegovo korišćenje i preskoče. To, međutim, nije jedino pogrešno kada su sušači za ruke u pitanju.

Zabluda: Sušači za ruke nisu dovoljno higijenski

Kako se smatra da sušači za ruke nisu dovoljno higijenski izbor jer se misli da oni ne osuše ruke dobro, te da rasturaju bakterije po čitavom prostoru, red je da vas razuvjerimo.

Naime, tačno je da je starijim modelima bilo potrebno više vremena da osuše ruke, ali to sa današnjim uređajima nije slučaj: njima je potrebno i manje vremena nego za obično brisanje bilo kojim materijalom.

Loading...

Istovremeno, savremeni sušači za ruke čiste vazduh koji u njih ulazi, odstranjujući sve bakterije i patogene mikroorganizme i propuštajući prečišćen vazduh koji sigurno suši ruke, bez dodirivanja bilo čega nakon samog pranja, što je sa papirnim ubrusima čest slučaj – cijela rolna je mahom mokra već nakon postavljanja.

Istina: Ovi uređaji štede novac

Smatra se da sušači za ruke predstavljaju veću uštedu od papirnih ubrusa, koji se moraju često mjenjati, i ovo je zaista istina. Sem toga, nerijetko se dešava da korisnici uzimaju više ubrusa nego što je njihova stvarna potreba, dok se oni moraju i češće mjenjati.

U poređenju sa tim, struja koju potroše sušači za ruke je zaista manje cijene, čemu treba dodati i da su noviji modeli programirani tako da troše neuporedivo manje električne enrgije od starijih vrsta ovog uređaja.

Zabluda: Sušači za ruke nisu ekološki

Smatra se i da, već zbog samog trošenja električne energije, sušači za ruke nisu dovoljno ekološki. To je, međutim, zabluda.

Briga o opstanku planete navela je na razmišljanje koje su to opcije koje troše najmanje sirovina i sagorjevaju najmanje energije, i to su upravo sušači za ruke, za razliku od papirnih ubrusa, čija proizvodnja zahtijeva neuporedivo više novca, ali i utroška energije i same sirovine za papir.

Istovremeno, kako smo već napomenuli, noviji sušači za ruke troše i manje električne energije, te su prema tome prvi ekološki izbor kada je pitanje očuvanja planete po sredi.

Zabluda: Sušači za ruke izgledaju ružno u enterijeru

Tačno je da stariji sušači za ruke u svojim metalnim verzijama i malo većim oblicima nisu bili estetski najbolji izbor, ali se njihove modernije verzije itekako mogu veoma lako uklopiti u svaki savremeni enterijer.

Naime, danas je moguće da se sušači za ruke biraju u različitim bojama, od bež i bele do veoma moderne sive, te da se i njihove forme prilagođavaju enterijeru izborom sušača ispod kojih se postavljaju ruke ili pak onih rađenih iz dva dijela između kojih se postavljaju ruke za sušenje.

Istovremeno, sušači za ruke se u svaki enterijer javnog toaleta uklapaju i povezivanjem sa okvirom ogledala i drugim sitnicama koje oplemenjuju prostor, te više ne predstavljaju problematiku ni dizajnerima, ali ni amaterima koji uređuju ambijent.

Izvor: dnevno

Vaš komentar na članak: