05.12.2015 u 14:32 | Featured, Zdravlje | Komentari

Koji strahovi utiču na štitnu žlijezdu: jednostavna vježba koja podstiče dobre hormone

Problemi sa štitnom žlezdom povezani su sa razvojem, odnosno sazrevanjem. Predstavljaju veliku potrebu za širenjem, nezasitan apetit za životom, potrebu za uspjehom. Doživljavamo ih kao da nas nešto guši ili steže oko vrata. Ipak, mogu biti i znak pohlepe i prekomjernih očekivanja od sebe.

Stitna-zlezda-e1419071413129-600x3621

Bolesti štitne žlijezde mogu nam ukazati da se bojimo da nešto pustimo. Baš kao što joj ime kaže, ona trajno pokušava da poveća spremnost na odbranu i zaštitu, stoga ukazuje i na konflikte.

U nekim slučajevima ove bolesti simbolišu razočaranje zbog neostvarene želje da od nekoga zavisimo, najprije od roditelja, a kasnije od partnera za kojima trčimo. Simptomatologija ukazuje na potištenost, zadržavanje osjećanja i strah od smrti.

Šta učiniti:

Treba osvjestiti potisnutu potrebu za rastom i širenjem. Da bismo to ostvarili, moramo se pokrenuti, pojačati tempo, biti budni i koristiti prilike koje su nam date, usuditi se na borbu i ići do vrha. Tegobe sa štitnom žlezdom ukazuju na podvojenost između straha od smrti i velike volje za uspjehom i djelovanjem. Dobro je priznati sebi i paniku, ali ipak dopustiti djelovanje.

Loading...

Oboljele bolest poziva da stanu u centar sopstvenog života sa svim njegovim mogućnostima. Oslobodite energiju zarobljenu u bolesti i unesite je u životnu borbu! Smanjena funkcija štitne žlijezde ukazuje na bijeg iz spoljašnjeg svijeta, sakrivanje iza debelih zidova i nedostatak uzemljenja.

Da bismo se lakše nosili sa životnim teškoćama, slavni njemački ljekar i psihoterapeut dr Ridiger Dalke nam savjetuje da svaki dan koristimo vježbu smješka. Svaki put kad se smiješimo, naše tijelo luči endorfine, tzv. hormone sreće, i zbog toga tumačenje naše stvarnosti može postati pozitivno bez obzira na to kakve su okolnosti.

Probajte sljedeću vježbu:

Zatvorite oči, prizovite u sjećanje situaciju u kojoj ste bili jako srećni i to vam sjećanje izaziva smješak. Zamislite kako smješak dolazi iz dubine i ulazi u vaše oči i lice koje postaje nježnije, blaže. Pošaljite smješak u srce i zamislite kako se za njega otvara.

Osjetite kako se područje oko srca širi i opušta. Dišite mirno i ravnomjerno i zamislite kako vaše srce širi nježnost. Završite vježbu i ponesite taj osjećaj u svakodnevicu.

Ako se, pak, suočite sa nekom zastrašujućom situacijom, zamislite kako se smješite i pozdravljate strah. Tako vas strah neće opsjedati i vama zagospodariti, nego će proteći i nestati.

Izvor: lovesensa

Vaš komentar na članak: