23.10.2014 u 12:36 | Featured, Zdravlje | Komentara:

Jednostavno piće koje štiti mozak i čini nas sretnijim i spremnijim za mnoge dnevne zadatke!

Mlijeko sa kakaom prije spavanja može spriječiti probleme s pamćenjem kod starijih osoba, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja. Ali to nije sve, saznajte kako je i zašto upravo kakao lijek i za druge puno teže bolesti.

Kakao

Kakao sadrži visok nivo flavonola koji se nalaze i u čaju, grožđu i jabukama. Riječ je o podgrupi dobro poznatih flavonoida, koji imaju izuzetno jaka antioksidativna svojstva i koji štite moždane ćelije od oštećenja. Istraživanje je pokazalo da osobe koje svakodnevno ispiju šoljicu kakaa ili vruće čokolade imaju bolju “radnu memoriju” te ostvaruju bolje rezultate u testovima rasuđivanja, piše u časopisu Hypertension.

Stimuliše proizvodnju endorfina

Dodatna pogodnost je što je riječ o poslastici, kakao stimuliše proizvodnju endorfina, hormona sreće. Endorfin pomaže zdravlju arterija i štiti nas od krvožilnih bolesti, smanjuje krvni pritisak, povećava elasticitet žila, smanjuje rizik od srčanog udara i snižava holesterol. Nedavno istraživanje je pokazalo kako nas kakao može zaštititi od raka debelog crijeva.

Izvor: namirnice

Vaš komentar na članak: