03.01.2015 u 20:12 | Featured, Zdravlje | Komentari

Jaja – jeftina namirnica koja štiti od raka i ublažava PMS

Ova je namirnica bogata proteinima i željezom koje podiže raspoloženje tijekom PMS-a, obiluje kolinom koji čuva zdravlje u trudnoći i smanjuje rizik od raka dojke

jaja-jeftina-namirnica-koja-stiti-od-raka-i-ublazava-pms-504x335-20140626-20140630113103-eac51c5ebc8c2e4e2934849263644518

Na oko, poširana, kuhana ili pak kajgana – jaja su jeftina namirnica koja se lako priprema, a sadrži samo 72 kalorije.

Odlična su alternativa za meso jer sadrže velike količine proteina. Istraživanja su potvrdila da udvostručeni unos proteina zajedno s vježbanjem pomaže u topljenju masti, a ne mišića. Procjenjuje se da jedno veliko jaje ima oko 6,4 grama proteina.
Jaja sadrže puno proteina, a malo ugljikohidrata stoga se preporučuju svima koji pokušavaju smršavjeti. Najbolje ih je jesti za doručak zato što su studije pokazale da ljudi koji redovito doručkuju jaja lakše mršave nego oni koji dan započinju ugljikohidratima. Međutim, preporučuju ih se jesti u umjerenim količinama.

Ublažavaju simptome PMS-a

Promjene raspoloženje pa čak i sklonost depresiji tijekom PMS-a uspješno ublažavaju jaja. Ti se neugodni simptomi povezuju s manjkom željeza, a jaja su bogata ovim mineralom zbog čega popravljaju raspoloženje, piše Self.

Čuvaju zdravlje u trudnoći

Jaja su posebno zdrava u trudnoći. Žumanjak obiluje kolinom, supstancom koji pomaže u zdravom rastu i razvoju. Također, studije su pokazale da redovita konzumacija smanjuje rizik od urođenih mana. Osim kolina, jaja sadrže i folnu kiselinu i željezo, ali treba pripaziti u pripremi. Važno je da su dobro kuhana ili pečena prije konzumacije.

Smanjuju rizik od raka dojke

Istraživanje na 3000 žena potvrdilo je da žene koje redovito jedu hranu bogatu kolinom, kao što su jaja, imaju 24 posto manji rizik od razvoja raka dojke.

Izvor: 24sata

Vaš komentar na članak: