31.10.2014 u 8:59 | Biljke, Featured, Zdravlje | Komentari

Isprobani narodni recept za cirkulaciju od samo 5 sastojaka

Jedan od ozbiljnih problema koji pogađa veliki broj ljudi predstavljaju različiti problem sa cirkulacijom. Oni su uzrokovani nizom subjektivnih i objektivnih problema koji mogu biti djelimično uzrokovani genetskim naslijeđem, ali tijekom života budu pospješeni i faktorima kao što su: pušenje, gojaznost, nezdrava ishrana, pretjerana konzumacija alkohola, nedostatatak fizičke aktivnosti te drugim štetnim životnim navikama. Osim toga tu su i problemi s dijabetesom te hipertenzijom koji djeluju na stijenke krvnih žila. Navedeni uzročnici dovode do zadebljanja, oštećenja i smanjenja elastičnosti zidova krvnih sudova te nakupljanja masnoća i drugih supstanci na tim oštećenim mjestima. Nakon ovoga dolazi do smanjenja cirkulacije posebno periferne, a ova pojava uzrokuje i teška oboljenja kao što su moždani i srčani udar, tromboze itd. Problemi na perifernoj mikrcirkulaciji, posebno nogu, uzrokuju trenje, otok, bolove u nogama, osjećaj hladnoće, kao i mnogo ozbiljnije probleme.

34206_shutterstock_44851606-590x393

Na našim prostorima u prodaji se mogu pronaći biljne kapi koje služe za regulaciju i poboljšanje cirkulacije, posebno perfierne mikrcorikulacije. Kapi su prilično skupe, a sam sadžaj od kojeg su napravljene nije nam detaljno poznat. Zbog toga vam predlažemo narodni isporbani prirodni recept za domaće biljne kapi koje pomažu u slijedećim stanjima.

Oslabljenja i otežana kompletna cirkulacija i posebno periferna mikrocirkulacija u nogama, osjećaj hladnoće u rukama i nogama uzrokovan poremaćajem cirkulacije, hemoroidi, prokrvljenost kapilara posebno kod pušača i dijabetičara, arteskleroza i plak po zidovima krvnih sudova, skleroza i promjene u kapilarima mozga.

Lijek služi i za prevenciju dubokih venskih tromboza, prevenciju infarkta i moždanog udara, oporavka i regeneraciju unutrašnjih stijenki krvnih sudova, poboljšava pamćenje, smanjuje osjećaj umora, isrcpljenosti i pospanosti, te popravlja opšte stanje zdravlja čovjeka.

Kapi za cirkulaciju, biljna smjesa za kapi se pravi na sljedeći način

- 50 g cvijeta nevena (Calendula officinalis)
- 100 g žutog kantariona ili gospine trave (Hypericum perforatum)
- 100 g Iva trave (lat. teucrium montanum)
- 100 g koprive ili žare (Urtica dioica)
- 1 l jake rakije, loze ili vodke

Sve sastojke (svježe ili osušene kako su vam dostupni) isjeckajte sitno i napunite veću staklenu teglu ili flašu. Prelijte sa litrom jake rakije ili loze. Kompletan sadržaj biljki treba biti uronjen u rakiju. Smjesa treba odstojati 21 dan uz povremeno mućkanje. Po isteku perioda smjesa se procjedi i naspe u staklenu flašu. Smjesa se upotrebljava tako što se piju 1-2 pune supene kašike ujutro i navečer duži vremenski period. Osjećaj poboljšanje cirkulacije počećete osjećati nakon 1-2 sedmice korištenja. Ukoliko se radi o težim zdravstvenim problemima smjesu možete piti trajno.

Izvor: atma

Vaš komentar na članak: