30.01.2017 u 12:51 | Featured, Zdravlje | Komentari

Hljeb, krompir i žitarice mogu da izazovu rak, ako se spremaju na ovaj način!

Prilikom termičke obrade ovih namirnica nastaje opasna supstanca akrilamid!

krompir

Hljeb i krompirići mogu da izazovu rak, tvrdi Britanska agencija za standarde u ishrani koja je 23. januara 2017. godine pokrenula kampanju “Uvek birajte zlatno”, piše Lovesensa.

Opasna supstanca koja nastaje prilikom pripreme krompira ili pečenja kriški hljeba u tosteru naziva se akrilamid. Ona nastaje od kombinacije šećera, aminokiselina i vode koji u hemijskoj reakciji na temperaturi većoj od 120 stepeni.

Do stvaranja akrilamida nastaje kad god pripremamo namirnice koje se pretežno sastoje od skroba – uz hljeb i krompir, rizični mogu da budu i keks i žitarice.

Loading...

Nekoliko savjeta za čuvanje i termičku obradu ovih namirnica mogu da nas zaštite od kancerogenog dejstva akrilamida:

1. Izaberite zlatnu boju kad god tostirate, pečete ili pržite namirnice kao što su hljeb, krompir, paškanat i drugo korjenasto povrće – dakle, ne dozvolite da se prepeče.

2. Nikad nemojte držati sirovi krompir u frižideru – niska temperatura podstiče stvaranje šećera u krompiru, pa će i akrilamida biti više poslije termičke obrade.

3. Uravnotežite svoju ishranu – osim povrća sa ugljenim hidratima, potrudite se da na jelovniku redovno imate i zeleno povrće i voće.

Istraživanja su pokazala da akrilamid štetno djeluje na DNK i izaziva karcinom kod životinja, a za djelovanje na ljudski organizam još nije prikupljeno dovoljno dokaza.

Međutim, problem je u tome što za sada uopšte nemamo podataka o količini akrilamida prisutnoj u prosječnim obrocima – Britanska agencija tvrdi da je svakako treba ograničiti.

Izvor: lovesensa

Vaš komentar na članak: