10.10.2016 u 8:53 | Featured, Zdravlje | Komentari

Glavobolja kod djece može biti znak po život opasne bolesti

Pate li od jakih ili dugotrajnijih glavobolja popraćenih lošim općim stanjem, mučninom ili osipom, javite se liječniku bez odgode kako bi izbjegli komplikacije

glavobolja-dijete-pixabay

Glavobolje se u dječjoj dobi javljaju relativno često. Najčešće je riječ o bezopasnom simptomu koji se javlja u sklopu upala dišnih putova popraćenih vrućicom, kaže pedijatar prof. dr. sc. Milivoj Jovančević.

- Glavobolja može biti uzrokovana bakterijskom upalom sluznice gornjih dišnih putova (upala sinusa u starije djece), gripom, ali i drugim virusima. Glavobolja se često javlja uz infekcijsku mononukleozu i vodene kozice - kaže dr. Jovančević. Objašnjava da primjenom lijekova protiv bolova (paracetamol, ibuprofen), čišćenjem nosa i inhalacijama glavobolja relativno brzo prestaje. Opće stanje djeteta tad je relativno dobro, ne izgleda klonulo te želi jesti i piti.

- Najčešće u školskoj dobi, rjeđe u predškolskoj, javljaju se tzv. tenzijske glavobolje – glavobolje zbog emocionalne napetosti (odlazak u vrtić ili školu, školske obaveze). U pravilu je dijete dobrog općeg stanja, nema mučnine i u periodima školskih praznika smetnje nestaju – objašnjava dr. Jovančević te savjetuje da kod takvih glavoblolja djetetu svakako osigurate dovoljno vremena za san i odmor (po mogućnosti aktivni, na svježem zraku).

Loading...

Ipak, preporučuje se isključiti organski uzrok bolova (bolest) i konzultirati psihologa. Ako je je riječ o dugotrajnijim ili jakim glavoboljama popraćenima lošim općim stanjem, osipom, mučninom ili povraćanjem, treba se obratiti liječniku bez odgode, upozorava pedijatar.

- Glavobolja može biti znak teške i za život opasne bolesti, stoga je potreban oprez.Ako glavobolja ne prestaje nakon primjene lijekova protiv bolova, ako je opće stanje djeteta loše, ako ima visoku vrućicu i povraća, tad se bez odlaganja treba obratiti liječniku. U navedenoj situaciji treba isključiti upalu moždanih ovojnica i mozga – meningitis i encefalitis. U slučaju da se potvrdi postojanje upale, iznimno je važno početi liječenje što prije jer se time povećavaju izgledi za potpuno izlječenje bez posljedica – upozorava dr. Jovančević.

Dodaje da pojava nenadane jake glavobolje bez znakova infekcije (dijete nema povišenu tjelesnu temperaturu, nema znakova prehlade niti osipa) također upućuje na oprez, osobito ako je popraćena mučninom, povraćanjem ili se dijete žali na smetnje vida (npr. javlja da ne vidi na jedno oko ili da ne vidi u jednom dijelu vidnog polja).

- Tad je također potrebno potražiti liječničku pomoć bez odlaganja kako bi se isključila upala mozga, moždanih ovojnica ili krvarenje u mozgu. Katkad tako može izgledati prvi napadaj migrene, čak i u djece predškolske dobi. Uobičajeno, u toj skupini djece jedan od roditelja boluje od migrenoznih glavobolja – objašnjava dr. Jovančević.

Otopina za smanjenje pritiska u sinusima

Kod otoka sluznice gornjih dišnih putova koristite hipertoničnu (2,3%) otopinu morske soli. Ona smanjuje otok sluznice, djeluje protuupalno i protubakterijski, razvodnjava sekret i pojačava prirodne procese čišćenja sluznice te dovodi do smanjenja osjećaja pritiska u području nosa i sinusa.

Glavobolje koje izazivaju buđenje

Ako se dijete žali na povremene ili svakodnevne glavobolje dulje od nekoliko tjedana, obavite pretrage kako bi se isključio tumor. Nerijetko su tad glavobolje popraćene mučninom, slabijim tekom, dijete izgleda umorno, a glavobolje su intenzivnije u ležećem položaju te se budi noću.

Izvor: 24sata

Vaš komentar na članak: