28.11.2015 u 9:29 | Featured, Zdravlje | Komentari

Evo kako muškarci mogu znatno smanjiti rizik od agresivnog raka prostate za čak 75 posto!

Spavanje će muškarce zaštititi od raka prostate, tvrde naučnici. Studija je pokazala da oni sa visokim nivoima hormona melatonina imaju 75 posto manje šanse da razviju agresivniji oblik smrtonosne bolesti.

prostata-muskarac

Naše tijelo proizvodi melatonin kad je mračno. On pomaže u regulisanju ciklusa spavanja i utiče na brojne funkcije povezane sa unutrašnjim tjelesnim satom, odnosno cirkadijalnim ritmom.

Osobe sa manjim nivoima melatonina teže utonu u san i češće se bude tokom noći.

Naučnici su testirali nivoa melatonina kod 928 osoba tokom sedam godina. U tom vremenu, kod njih 111 dijagnostikovan je rak prostate, a 24 ih je imalo uznapredovali oblik raka, koji je vrlo agresivan i najčešće smrtonosan.

Loading...

Pokazalo se da su oni sa višim nivoima melatonina imali 75 posto manje šanse da razviju uznapredovali oblik raka, u odnosu na one sa nivoima nižim od srednjih vrednosti.

Voditeljica studije Sarah Markt, s Harvardske škole za javno zdravstvo iz Bostona, kaže: ‘Nedostatak sna i drugi faktori mogu uticati na smanjeno lučenje melatonina ili ga potpuno blokirati. Zdravstveni problemi povezani sa melatoninom osim poremećaja sna uključuju i rizik od razvoja raka. ‘

Naši rezultati govore o važnosti održavanja stabilnosti ciklusa svjetlo-tama te spavanja i buđenja.’

Britanski ljekar dr. Matthev Hobbs upozorava da se u Velikoj Britaniji rak prostate godišnje dijagnostikuje kod više od 40.000 muškaraca. ‘Ključno je moći odrediti koji od tih muškaraca imaju veći rizik za razvoj agresivnog raka koji se širi na ostale dijelove tijela

Druga studija sprovedena na 572 osobe oboljele od raka prostate pokazala je da su oni koji su prije dijagnoze hodali brže imali bolje prognoze za liječenje. U tumorima su imali više krvnih sudova i bile su veće, a američki naučnici kažu da to olakšava liječenje.

Poznato je da fizički aktivni muškarci s rakom prostate imaju niži rizik od recidiva i smrtnog ishoda, ali do sada naučnici nisu mogli objasniti zašto.

Izvor: web-tribune

Vaš komentar na članak: