15.03.2020 u 11:22 | Featured, Zanimljivosti | Komentari

Dobre vijesti iz Italije: Lijek protiv artritisa pomogao nekolicini zaraženih koronavirusom

Talijanski liječnici ispituju lijek koji se koristi u borbi protiv reumatoidnog artritisa za liječenje bolesnika zaraženih koronavirusom.

labarotirija

Talijanska agencija za lijekove odobrila je njegovo eksperimentalno korištenje u Napulju, a povjerenik Angelo Borrelli kazao je kako vjeruje da će uskoro, za koji dan ili najviše za desetak dana, biti jasno koliko je učinkovit.

Il Mattino navodi kako se s lijekom eksperimentira u Nacionalnom institutu za infektivne bolesti Lazzaro Spallanzani u Rimu te u nekoliko drugih bolnica što je potvrdio sanitarni direktor tog instituta Francesco Vaia.

Lijek je primilo šest pacijenata pozitivnih na koronavirus koji su na intenzivnoj njezi u Napulju te se zasad pokazao djelotvornim u liječenju upale pluća uzrokovane koronavirusom.

Loading...

Lijek tocilizumab sada će biti besplatno na raspolaganju u svim talijanskim regijama koje ga budu zatražile od proizvođača.

Kompanija La Roche potvrdila je kako besplatno ustupa lijek koji se već eksperimentalno koristi u Kini te u Institutu za tumore Pascale u Napulju i u još nekoliko bolnica. Walter Ricciardi, predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije i savjetnik u Ministarstvu zdravlja kazao je kako su razgovarali s AIFA-om za pokretanje protokola na cijelom nacionalnom teritoriju. Da bi mogli sa sigurnošću reći je li lijek zaista učinkovit, mora ga se testirati na većem broju pacijenata.

Talijanska La Republica piše o lijeku remdesiviru, koji je zamišljen i testiran za borbu protiv Mersa, bliskoistočnog respiratornog sindroma, a sada se pokazuje jednim od mogućih oružja kojim se liječnici mogu suprotstaviti koronavirusu.

Remdesivir će se testirati u kliničkom ispitivanju u bolnici Sacco u Milanu, poliklinici u Paviji, Bolničkom centru u Padovi, bolnici Sveučilišta u Parmi i Nacionalnom institutu za infektivne bolesti Lazzaro Spallanzani u Rimu.

– Remdesivir je jedan od rijetkih lijekova za koje postoje dokazi o učinkovitosti, ali samo u laboratorijskim ispitivanjima. U situaciji potpunog nedostatka specifičnih lijekova, primjena remdesivira daje nadu za pronalaženje terapije koja bi mogla biti djelotvorna i kod bolesnika s infekcijom Sars-CoV-2 – istaknuo je Massimo Galli, direktor Kliničkog odjela za infektivne bolesti AO-Polo Sveučilišta Luigi Sacco.

Izvor: slobodnadalmacija

Vaš komentar na članak: