01.10.2014 u 22:28 | Featured, Zdravlje | Komentari

Čak sedam biljaka mogu u potpunosti da zamjene so u jelima

So je u posljednje vrijeme na lošem glasu, posebno zbog prevelike zastupljenosti u gotovoj kupovnoj hrani. Kako bi barem donekle unos soli uspjeli da regulišemo, treba da posegnemo za njenim zdravijim alternativama.

Kuhinjska-so-e1401710174756-600x364

Natrijum, glavni element soli nalazimo u prirodnim biljkama. Njih sedam u potpunosti mogu da zamjene so u jelima.

1. Cimet

Jedan od najstarijih začina koji se u našoj kuhinji koristi isključivo u kolačima, inače ima mnogo veću primenu. Cimet je odlična alternativa za so, reguliše nivo šećera u krvi i snižava holesterol, što bi bile njegove osnovne prednosti. Iako intenzivnog mirisa koji ne možemo da zamislimo u glavnim obrocima, cimet se iznenađujuće dobro snalazi i u pikantnim jelima. Na primer, malo cimeta u meksičkim jelima sa graškom daće posebnu notu ukusu, a ako bi se dodao uz kari obogatio bi svako jelo sa piletinom.

2. Kardamom

Začin koji u našoj kuhinji postaje sve zastupljeniji, kardamom, smatra se članom porodice đumbira. Njegov ukus je delikatan i aromatičan, a pri prvom dodiru sa nepcima oseća se slankasta nota pa ne čudi njegova prisutnost u jelima – umesto soli. Za intenzivniji ukus kardamoma u jelima, potrebno je da se semenke malo proprže.

Loading...

3. Čili papričica

Topao i ljut ukus, nota je koju na nepcima ostavlja čili papričica koja zahvaljujući lekovitim svojstvima zaslužuje da postane omiljena i prisutna u svim jelima „na kašiku“ u kojima je najbolje da izbalansiramo ukuse.

4. Sjemenke suncokreta

Samo 50 grama ovog ploda zadovoljava dnevne potrebe za vitaminima E i B1, a samo 100 grama semenki zadovoljava dnevne potrebe organizma za manganom, bakrom, magnezijumom, natrijumom, fosforom i vitaminom B6. Slankast i pomalo gorak ukus semenkama daje natrijum zbog čega se mlevene semenke dodaju u jela umesto soli. Najbolje ih je dodati u gotovo jelo.

5. Bijeli luk

Bijeli luk je izvrsna zamjena za so, a posebno onaj osušeni u prahu, mnogi ga koriste uz ribu i testeninu gde poboljšava ukus namirnice. Njegova mnogobrojna ljekovita svojstva glavni su razlog za veću primenu u kuhinji, a izostavite li so u jelu i dodate samo beli luk osjetićete jednak učinak slankaste note kao i kod omiljenog začina.

6. Bosiljak

Zeleni listovi bosiljka obiluju eteričnim uljima koji između niza komponenti sadrže i natrijum, pa je bosiljak izvrsna zamjena za so. Osim u kuhanim jelima, bosiljak izvrsno funkcioniše pomiješan s povrćem, tjesteninom i salatama gdje njegova slankasta nota posebno dolazi do izražaja.

7. Sok od limuna

Salata bez zrnca soli, ali uz obilje limunovog soka u potpunosti će zamjeniti omiljeni začin. Osim toga limun je poznat kao prirodni konzervans i kao takav je odlična zamjena za so.

Izvor: dnevnik.hr

Vaš komentar na članak: