16.10.2014 u 23:32 | Featured, Povrće, Zdravlje | Komentari

BOLOVI U VRATU I RAMENIMA, UZROCI, PREVENCIJA I LIJEČENJE

Bolovi u vratu i ramenima u većini slučajeva nastaju usled grčenja mišića, koji zbog toga postaju kruti, što sprečava normalno pokretanje zglobova. Bolovi u ramenu i vratu često su posljedica kontinuiranog stresa, dugotrajnog držanja tijela u istom položaju (prilikom vožnje,sedenja za računarom, rada na pokretnoj traci u fabrici, spavanja na neudobnom jastuku ili u nepravilnom položaju – na primer, na stomaku).

BOLOVI U VRATU I RAMENIMA UZROCI

Sportska i trzajna povreda vrata se javlja jako često kod saobraćajnih nesreća, stoga i dugotrajni bolovi u vratu i ramenima nastaju kao posljedica tih povreda , a to mogu biti i degenerativne promjene poput sljedećih tegoba: ispravljena vratna lordoza (prirodna krivina kičme), spondiloza (degenerativno oštećenje kičmenog stuba), skolioza, diskus hernija, rijetko tumori i upale… lako je mogućih “krivaca” mnogo, kod mlađih ljudi najčešće je riječ o posledicama savremenog načina života, u šta spada emotivna i psihička napetost, nedovoljna fizička aktivnost i previše sjedenja u nepravilnom položaju.

bolovi_u_vratu_i_ramenima

VRATNA KIČMA – SIMPTOMI

Bolovi u vratu i ramenima nisu uvijek i jedini simptomi, veoma često se javlja ukočenost vrata i ograničena pokretljivosti u vratnom dijelu kičme, postoji čitav niz simptoma koji plaše bolesnika jer ih ne može dovesti u vezu s vratnom kičmom. Na primer, trnjenje ruku i prstiju , koje je čest pratilac problema s vratnom kičmom, moze asocirati na slog ili infarkt srca, naročito ako je u pitanju lijeva strana. Osećaj “knedle u grlu” često dovodi pacijente endokrinologu, gdje se podvrgavaju testiranju hormona štitne žlezde. Tu su još i anksioznost i depresija, što nerijetko pogađa osobe s hroničnim problemima s vratnom kičmom, kojima se onda propisuju lijekovi za smirenje i antidepresivi, a da precizan uzrok problema nije definisan. Pri okretanju i savijanju glave, oštećeni pršljenovi pritiskaju krvne sudove koji ishranjuju kožu glave i mali mozak, pa privremeno dolazi do smanjenja jer je cirkulacija u vratu oslabljena, čak dolazi i do prestanka protoka krvi . Ovo stanje dovodi do osećaja nesvjestice, zamagljenja vida, često i bola u poglavini s osećajem žarenja u potiljačnom dijelu glave. Trnjenje u licu, zujanje u ušima i poremećaj vida takođe su na spisku mogućih simptoma. Sve ove tegobe bude sumnju na neko ozbiljnije neurološko oboljenje, pa pacijenti gotovo redovno odlaze neurologu i ORL specijalisti.Naravno, ovi simptomi mogu biti izazvani i drugim uzrocima, pa je pregled fizijatra obavezan.

VRATNA KICMA BOLOVI U VRATU – KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA ?

Kada su u pitanju bolovi u vratu i ramenima, odmah da napomenemo da rendgenografija vratne kičme nije obavezna, osim u slučaju da se posumnja na neki ozbiljniji uzrok (tumor, povreda…). Laboratorijske analize neophodne su ukoliko pacijentovo stanje upućuje na upalne reumatske bolesti. U slučaju pojave dodatnih simptoma, poput izražene slabosti ruku i nogu, otežanog hoda, problema s pražnjenjem creva i bešike, ili ukoliko ne bude poboljšanja ni nakon fizikalnih terapija, potrebna je dodatna dijagnostika (MR, CT, EMNG ili dopler krvnih sudova), te konsultovanje specijalista.

BOL U VRATNOM DIJELU KIČME – PREVENCIJA

Budući da statistike pokazuju da bolovi u vratu i ramenima pogađaju sve više ljudi, naročito mladih, koji neretko imaju problema i sa vratnom kičmom, o posledicama savremenog načina života treba razmišljati na vrijeme. Prevencija obuhvata pravilno drzanje tijela tokom hodanja, sjedenja i ležanja, korišćenje adekvatnog jastuka (ne postoji univerzalan model – isprobajte različite anatomske ili heljdine jastuke), redovno izvodite vježbe za kičmu, naročito onih statičkih za vratni dio. Potrebno je izbjegavati nagle pokrete i klimanje glavom, te – ako je moguće – smanjiti stres. Povremena masaža vrata i leđa takođe može biti od pomoći.

Loading...

BOLOVI U VRATU I RAMENIMA – LIJECENJE

Kad ljekar postavi dijagnozu, savjetovaće pacijentu mirovanje i po potrebi nošenje cervikalne kragne, upotrebu analgetika i fizikalne procedure -laser, magnet, ultrazvuk… Kada bolovi u vratu i ramenima i upale prođu, uključuju se vježbe jačanja kao i vjezbe za istezanje kicme, koje su ključ liječenja i sprečavanja novih povreda i “kočenja”, a koje treba raditi najmanje tri do četiri mjeseca u kontinuitetu.

7-prsljen

TOPLI I HLADNI OBLOZI

Bilo da se jave slabi ili jaki bolovi u vratu , ne zaboravite staviti obloge.Topli oblozi ubrzavaju cirkulaciju i opuštaju mišiće, pa samim tim i bolovi u vratu i ramenima polako popuštaju. U ovu svrhu mogu se koristiti termofor, infracrvena sijalica (možete je nabaviti po vrlo pristupačnoj cijeni i montirati na bilo koju lampu) ili peškir natopljen vrućom vodom. Bolna mjesta zagrijavaju se najmanje 10 minuta. Od pomoći svakako može biti i naizmenično stavljanje obloga(toplih i hladnih), koje ljekari u poslednje vrijeme sve češće preporučuju.

CERVIKALNA KRAGNA

Nošenje cervikalne kragne, koja bi trebalo da bude napravljena tačno po mjeri, još je jedanod načina da se spreče bolovi u vratu i ramenima. Naročito se savjetuje onim osobama koje provode mnogo vremena pored monitora , jer ona rasterećuje vratne mišiće.

BOL U RAMENU I VRATU – ALTERNARIVNO LIJEČENJE

Hiropraktika : je grčka riječ koja se prevodi kao “urađen rukama”. Naime,u pitanju je vještina koja podrazumeva precizno usmjeravanje pravilno dozirane sile na zglob koji je izmešten.Hiropraktičar precizno utvrđuje lokaciju odakle kreću problemi i traži uzročnika tegoba, nakon čega ih otklanja ili ublažava pomenute posljedice.

Akupunktura : Ovo je prirodan način liječenja kojim se rješava primarni problem kao što su recimo, bolovi u vratu i ramenima, pri čemu se i cio organizam vraća u ravnotežu. Drevna kineska disciplina pokazuje izuzetno dobre rezultate i u sprečavanju bolesti. Akupunktura podrazumeva korišćenje igala koje se aplikuju u određene tačke na tijelu (akupunkturne tačke), raspoređene duž takozvanih meridijana. Treba naglasiti da zabadanje ovih iglica nije bolno, ali za one koji se plaše – postoji i alternativno resenje za stimulaciju ovih tačaka.

Holisticka masaza : uzima u obzir i fizičko i emotivno stanje pacijenta. U tretiranju vrata koriste se široke masažne površine da bi se bolno područje zagrijalo i opustilo. Zatim se putem akupresure bolnih tačaka iscrpno istražuje i masira cijelo područje vrata, ramena i baze lobanje. Lagano istezanje vrata otklana napetost okolnog područja, a nakon masaže pacijant se osječa relaksirano, što se odražava i na tijelo dok bolovi u vratu i ramenima popuštaju.

Aplikator Kuznjecova : Ova metoda dobila je ime po ruskom naučniku Kuznjecovu, a sastoji se od primjene platna s plastičnim iglicama koje se stavlja na vratni (ili bilo koji drugi) dio kičme. Potom se pritiska dlanovima, a nakon 60 sekundi pravi se pauza. Zatim se tretman ponavlja. Ukoliko pacijent ne osječa nelagodnost, na aplikatoru može ležati 15 do 20 minuta. Na ovaj način se ubrzava cirkulacija krvi , smanjuje se teskoba i otklanjaju se glavobolja i bolovi u vratu i ramenima.

DA LI SE BOLOVI U VRATU I RAMENIMA JAVLJAJU KAO POSLEDICA ANKSIOZNOSTI ?

Strah, ljutnja i frustracija mogu uzrokovati ukočenost vratnih mišica, a da čovjek ne bude svjestan toga. S vremenom se javlja hronična ukočenost vrata i upala vratnih mišića, što znatno utiče na kvalitet života, svakodnevno funkcionisanje i radnu sposobnost. Liječenje ovog problema uglavnom je dugotrajno i zahtijeva velik angažman, pa se dešava da pacijent postepeno gubi motiv za borbu jer bolovi u vratu i ramenima ne nestaju preko noći, što neminovno vodi razvoju različitih psihičkih poremećaja, kao što je anksioznost i depresija. Međutim, ponekad nije lahko razlučiti je li bol u vratu izazvao neke psihičke probleme, ili je to ipak u pitanju anksioznost i dugogodišnje akumuliranje napetosti ,koji su doveli do spazma vratnih mišića i posljedičnih tegoba u ovoj regiji. Postavljanje dijagnoze znatno otežava klinička slika koja je slična u slučajevima anksioznosti i tegoba s vratnom kičmom (trnjenje u prstima, vrtoglavice, mučnina, glavobolja, knedla u grlu i si.). Zato će ljekar savetovati snimanje cervikalne kičme rendgenom ili magnetnom rezonancom, kako bi se provjerilo stanje pršljenova, a zatim i primjenu terapije. Ukoliko rezultati izostanu, u liječenje bi trebalo uključiti i psihoterapeuta.

Jesu li i glavobolje posledica problema s vratnom kičmom?

Pored migrenoznih i nekih drugih oblika glavobolja, česte su i one cervikogene, koje potiču od vrata. Mogu biti blage, srednje ili jake, a prepoznaju se po tome što obično boli jedna strana glave ili potiljak. Takođe, ponekad su praćene mučninom, retko povraćanjem, stoje karakteristično za migrenozne glavobolje. Uzrok su oštećeni pršljenovi i diskusi vratnog dijela kičme, dok napetost mišića pojačava intenzitet bola. Dakle, koliko god problem djelovao komplikovano, rješenje uvijek postoji i kad su u pitanju bolovi u vratu i ramenima .

BOLOVI U VRATU I RAMENIMA LIJEČENJE ČAJEVIMA

Pripremili smo vam i nekoliko ljekovitih biljnih čajeva koju će svakako pomoći kada su bolovi u vratu i ramenima u pitanju, naravno uz dodatak gore navedenim terapijama..

Pomješajte dvije supene kašike cvjeta zove(sitno isjeckanog) i kašiku cvjetova kamilice. Izručite sve u 7 decilitara vrele vode i ostavite 120 minuta da odstoji – poklopljeno . Procijedite i pijte po šolju vrućeg napitka prije svakog glavnog obroka. Nakon što ste konzumirali ovaj čaj, stavitena vrat oblog od omorike i držite narednih sat vremena. Oblog ćete napraviti tako što ćete u pola čaše (1dl) sitno isjeckanih cvjetova i pupoljaka omorike izručiti u 6 decilitara vinskog sirćeta. Flašu dobro zatvorite i držite na toplom deset dana. U tom periodu je treba promućkati više puta po danu. Kad prođe 10 dana flašu procedite i koristite.
Dvije velike kašike lista nane(sitno iseckanog) i supenu kašiku sa listovima matičnjaka izručite u 7 dl vruće vode i ostavite poklopljeno dva sata. Procijedite i pijte po šolju vrućeg napitka prije glavnih obroka. Kao i u prvom receptu nakon konzumacije čaja, tokom narednih sat vremena na vratu trebate držati oblogu koja se priprema ovako: po 2 supene kašike cvjeta i lista hajdučke trave(sitno isjeckane), lista od ruzmarina i cvjeta i lista od kantariona stavite u 8 decilitara domaće rakije prepečenice. Flašu dobro zatvorite i držite je u toploj prostoriji narednih 20 dana. Mućkati više puta dnevno. Procijedite i koristite kao oblogu 3 puta dnevno po sat vremena .

VAŽNO: Čajeve možete zasladite sa medom po ukusu. Recepte koristite po 5 dana, sve dok bolovi u vratu i ramenima ne prestanu.

KAKO LIJEČITI UKOČENOST VRATA PRIRODNIM PUTEM

Ukočenost u vratu kao i bolovi u vratu i ramenima su svakako veoma neugodno iskustvo za svakog, pripremili smo vam još nekoliko recepata..

- Uzeti dvije supene kašike sitno izdrobljenog cvjeta i lista od kantariona, cvjeta divljeg kestena, lista ruzmarina i cvjeta jorgovana i jednu supenu kašiku od kamfora izručite u 1 litar domaće rakije. Flašu zatvorite i držati je u toploj prostoriji dvadeset dana. Mućkajte je više puta dnevno . Kada prođe 20 dana , procijedite je i masirajte bolna mjesta.

- 10 velikih kašika bobica od ljubičaste kleke (sitno zdrobljenih) koje su starije od dve godine, prelijte sa litrom proključalog sirćeta(razblaženog). Poklopite i ostavite da odstoji naredna 2h. Dobro procijedite pa gust dio koji je ostao stavite na jednu lanenu krpu. Poprskajte sa tečnošću koju ste procijedili i stavite na vrat kao oblogu. Držite je tri puta dnevno po sat vremena.

- 10 velikih supenih kašika rotkve(sitno isjeckane) i pet kašika narendanog hrena izručite u litar i po proključalog vina. Poklopite i ostavite da odstoji 120 minuta, zasladite napitak sa 6 kašika prirodnog meda. Pijte po decilitar napitka prije svakog glavnog obroka, a ono što vam ostane iskoristite za masiranje vrata. Od gustog i procijeđenog dijela napravite obloge, koje trebate držati sat vremena na vratu nakon masaže.

Izvor: dijetamesecevemene

Vaš komentar na članak: