10.12.2014 u 21:03 | Featured, Zdravlje | Komentari

ARTROZA KOLJENA: Uzroci, simptomi, liječenje!

Artroza koljena spada u jedno od najčešćih oboljenja zglobova ,koje nastaje usljed oštećenja hrskavice unutar koljena.Predstavlja hronične degenerativne promjene na zglobnoj hrskavici koje su u većini slučajeva posljedica prirodnog procesa starenja ili nekog oboljenja. Obično se artroza javlja nakon četrdesete godine i pored koljena zahvata i stopala,kičmu,kukove i dr..

artroza_kolena1

ARTROZA SIMPTOMI

Kada su u pitanju simptomi artroze javlja se ograničena pokretljivost koju prate stalni bolovi u koljenima i zglobovima. Karakteristični bolovi u zglobovima najintenzivniji su ujutro i pojačavaju se pod opterećenjem i prilikom pokretanja zgloba, dok se u mirovanju znatno ublažavaju i gotovo da nestaju.

Artroza koljena izaziva hronične smetnje , koje imaju razdoblja mirovanja ili pogoršanja bolesti usljed pretjeranog fizičnog naprezanja, povrede, propadanja mišića, povećanja tjelesne težine, hladnoće.Veoma je važno da se oboljeli odmah po javljanju simptoma što prije obrati ljekaru tj. ortopedu,kako bi što prije dala terapija ,jer ona u velikoj mjeri olakšava i zaustavlja bolest u samom početku.

Gonoartroza koljena je veoma specifična kada je u pitanju kretanje po neravnim površinama – kakve su recimo stepenice u zgradama i sl. Naime na samom početku bolovi u koljenu su veoma žestoki, da bi vremenom kako se penjemo sve više i više oni polako popuštali. Problem nastaje ako se krećemo veoma dugo,jer se tad intenzivna bol ponovo vraća,tako da treba voditi računa i o tome. Neretko se javi i bol iza koljena koji je čest nakon dužeg sjedenja,a njegov intenzitet se pojačava ukoliko nosimo neki teži predmet. U nekim slučajevima se čuje skripanje koljena,a što su njegova oštećenja veća,bol je prisutnija i tokom mirovanja. Artroza simptomi znaju biti izraženiji za vrijeme hladnog i vlažnog vremena..

Loading...

ARTROZA – KOJA JE NAJBOLJA PREVENCIJA ?

Sljedeće preporuke mogu da budu od velike koristi osobama koje pate od artroze, a predstavljaju i odličnu prevenciju tog oboljenja bilo da je u pitanju gonoartroza koljena, artroza kuka ,ramena,stopala i dr:

Obavezno mršavljenje – svaki kilogram viška, a naročito oni nataloženi na stomaku i butinama, opterećuje zglobove, te uzrokuje bol i povećava rizik oboljevanja od artroze.

Artroza kolena vježbe – plivanje, vožnja bicikla, šetnje, taj či i slične aktivnosti jačaju koljena i sprječavaju degenerativne promjene. Međutim, izbegavajte tenis, fudbal i džoging, jer su kod tih sportova zglobovi izloženi velikim naprezanjima.

Izbjegavajte hladnoću – uvijek se dobro zaštitite od niskih temperatura i toplo se oblačite u zimskim mjesecima. Naime, čak se i zdravi zglobovi na niskim temperaturama “koče”, a kočenje je intenzivnije ako su već oštećeni.

Manje se nervirajte – stres pogađa cijeli organizam, pa tako i zglobove. Svaki dan izdvojte malo vremena za opuštanje uz muziku ili šta već volite. Na taj način će se opustiti ne samo mozak već i cijelo tijelo.

Vodite računa o pravilnom položaju – pazite kako se saginjete, podižete teret ili prelazite prepreke.

Nosite uloške – kada je u pitanju artroza koljena, kukova, ramena i dr , jedno od osnovnih pravila za smanjenje bolova jeste nošenje odgovarajuće obuće, a sav etuje se i nošenje uložaka izrađenih po m eri. Takođe, izb egavati visoke potpetice.

ARTROZA KOLJENA – LIJEČENJE

Protiv bolova u zglobovima se, u zavisnosti od intenziteta, koriste različiti medikamenti koji istovremeno djeluju i protivupalno. U slučaju težih oštećenja, primjenjuju se injekcije kortikosteroida 1+ koje se daju direktno u koljeno, dok se fizioterapijom, ciljanim vježbama mišića,poboljšava pokretljivost oboljelog zgloba. Ukoliko ništa od toga ne urodi plodom, neophodna je operacija koljena. U slobodnoj prodaji mogu se naći preparati koji su namjenjeni za obnavljanje hrskavice koljena koji sadrže prirodne supstance(glukosaminsulfat i kondroitinsulfat), te razne vitamine i minerale. Takođe, artroza koljena se može ublažiti i uz i sredstva na bazi ljekovitog bilja koja se pripremaju veoma brzo i lako.

LIJEČENJE ARTROZE PRIRODNIM PUTEM

Postoji velik broj prirodnih preparata koji uz medikamente uspješno liječe bolesti zglobova kakva je i artroza koljena, oni svakako nisu sami po sebi dovoljni ako je bolest uznapredovala ali su i tada neizostavni kao dodatna terapija..

OBLOGE OD GAVEZA

Svježe listove gaveza dobro izgnječiti pomoći oklagije i priviti na bolna mjesta, a potom uviti plastičnom folijom i učvrstiti vunenim šalom. Ostaviti da djeluje preko noći. U istu svrhu može se koristiti i sitno nasjeckan svjež korijen gaveza, a obloge se primenjuju dok bolovi ne prestanu.

MAST OD GAVEZA ZA LIJEČENJE ARTROZE

Rastopiti na blagoj temperaturi 250 g nesoljene svinjske masti ili maslaca, pa dodati pregršt sitno isjeckanog korijena gaveza i mješati pola sata. Skloniti sa šporeta, poklopiti i ostaviti da odstoji preko noći. Ujutru malo zagrijati, samo da se otopi, procjediti i čuvati u frižideru. Mazati bolna mjesta uveče prije spavanja, uviti ih plastičnom folijom i utopliti šalom.

ARTROZA KOLJENA SE LIJEČI I UZ KOMBINACIJU MEDA SA JABUKOVIM SIRĆETOM

Pomješati jednake dijelove meda, brašna, jabukovog sirćeta i komovice ili šljivovice. Mješati sve dok se ne dobije ujednačena masa, a potom je nanijeti na bolno koljeno i uviti plastičnom folijom, te učvrstiti pamučnim šalom. Ostaviti da djeluje preko noći. Ponavljati 10 dana. Jabukovo sirće i med otklanjaju bol i poboljšavaju pokretljivost zgloba.

GLINA I LIMUN KAO LIJEK ZA ARTROZU

Oljuštititi dva limuna,ukloniti sjemenke.a zatim ih samljeti i dodati 4 kašike gline i jedno bjelance. Mješati dok se ne dobije ujednačena masa gustine pavlake, a potom je izručiti na gazu ili pamučnu krpu i privijati na bolno mjesto. Preko staviti plastičnu foliju i učvrstiti šalom, pa ostaviti da djeluje preko noći.

TINKTURA OD KESTENA

Napuniti staklenu teglu istucanim divljim kestenom i preliti ga komovicom ili šljivovicom.Zatvoriti teglu i ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi 3 nedelje. Procjediti i natopiti pamučnu krpu,priviti je na bolno koljeno, preko staviti plastičnu foliju i pričvrstiti šalom. Ostaviti da djeluje tokom noći. Ponavljati 3 nedelje i artroza koljena će značajno da popusti.

RASTAVIĆ I KOPRIVA

Kašiku rastavića preliti sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata. Procjediti i piti prije doručka. U toku dana piti sljedeći čaj: preliti kašiku koprive sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata. Procjediti i piti po 3-4 šolje čaja dnevno u toku 3 dana, a potom napraviti pauzu od 4 dana, pa opet ponoviti i bolovi u koljenu će isčeznuti.

HAJDUČKA TRAVA I ČIČAK

Pomješati po 4 kašike čička i hajdučke trave i po 2 kašike rusomače i čkalja, pa 2 kašike mješavine prelijte sa 2,5 dl proključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji pola sata. Procjediti i piti na svaki sat po 2 gutljaja. Terapija traje 2 nedelje.

KAMILICA I ZOVA

Pomješati po 3 kašike kamilice i zove, pa sve sipati u pamučnu vrećicu, dobro je vezati i ubaciti nekoliko minuta u ključalu vodu. Potom izvaditi i ostaviti da se prohladi, a zatim privijati na bolno koljeno. Uviti plastičnom folijom i pričvrstiti šalom. Držati najmanje 2 sata. Ponavljati 10 dana.

ARTROZA KOLJENA – ISKUSTVA

Kao što vidite postoje mnogobrojne narodne recepture za liječenje bolnog zgloba,koji je glavni simptom kod bolesti kakva je artroza koljena. Svakako podjelite u komentarima i vaša iskustva sa njima ako ih imate.Takođe,ukoliko vam ljekar prepiše i kakav prirodni lijek za obnavljanje hrskavice ,vi slobodno podjelite sa nama i našim čitaocima.Vodite računa da danas na tržištu ima svega i svačega tako da je konsultacija sa ljekarom prije upotrebe bilo kojeg lijeka, veoma važna.

Izvor: dijetamesecevemene

Vaš komentar na članak: