19.05.2015 u 19:13 | Featured, Voće, Zdravlje | Komentari

5 razloga zbog kojih treba da jedete jagode

Jagode su ljetnje voće u čijim ukusima većina nas uživa, a najviše ih volimo u voćnim salatama, kolačima ili jednostavno umočene u šlag ili čokoladu. S obzirom na to da je njihova sezona počela, svakako biste ih trebali što češće jesti, posebno zbog svih blagodati koje imaju na naše zdravlje.

jagode-pixabay (1)

1) POMAŽU VAM DA MRŠAVITE

Ako želite da dotjerate liniju prije odlasak na plažu, jagode vam mogu pomoći u tome. Ovo voće sadrži sadrže antocijanine, koji pomažu pri sagorijevanju masnih naslaga, jer ih organizam koristi kao gorivo. Istraživanja su pokazala da antocijanin takođe povoljno utiče na kratkotrajno pamćenje.

2) UBLAŽAVAJU BOL

Dokazano je da jagode imaju antiupalna i dejstva koja ublažavaju bol. Istraživanja su pokazala da jagode smanjuju markere upale, a preporuka je ih konzumirate tri puta nedeljno da biste smanjili rizik od upala.

3) IMAJU ANTIKANCEROGENA I ANTIALERGENO DEJSTVO

Dokazano je da jagode imaju antikancerogeno dejstvo. Ovo voće bogato je flavonoidima koji se bore sa kancerogenim ćelijama i ujedno sprečavaju njihovu sposobnost da se umnože. Osim toga, fenolne kiseline iz jagoda imaju antialergena svojstva, što znači da pomažu pri smanjenju biohemijskih procesa, koji su povezani sa alergijskim reakcijama. Ipak, iako pomažu osobama sa alergijama, postoje ljudi koji su alergični baš na njih.

4) POMAŽU U BORBI SA ŠEĆEROM

Iako su postojale određene nedoumice da osobe sa povišenim šećerom smiju da jedu jagode ili ne, nedavna studija pokazala je da jagode zapravo regulišu nivo šećera u krvi, čak 130 grama svježih jagoda značajno će smanjiti nivo šećera u krvi.

5) USPORAVAJU STARENJE

Jagode su izuzetno bogate antioksidanatima. Toliko da se nalaze na četvrtom mjestu po redu na listi namirnica sa najvećom koncentracijom antioksidanata. Oni su važni za naš organizam jer štite tijelo od slobodnih radikala, koji nisu samo izazivači mnogih bolesti, već ubrzavaju i starenje kože.

Ako vam svi ovi razlozi nisu bili dovoljni, za kraj da napomenemo i da su jako su ukusne. Postoji li bolji razlog od toga?

Izvor: zena.blic.rs

Vaš komentar na članak: