10.07.2016 u 16:04 | Featured | Komentari

5 načina da ožiljci brže zacijele uz zdrave i prirodne sastojke

Nije potrebno kupovati skupe kreme – sirova snaga prirodnih sastojaka poput meda, aloe vere i limuna djelovaće čarobno na vašu kožu, regenerisati je i obnoviti.

PHOTO:flickr/PROLauren

PHOTO:flickr/PROLauren


Ožiljci su prirodan način zacjeljivanja kože. Oni su novo tkivo koje tijelo formira velikom brzinom kako bi se zaštitilo od bakterija i bacila. Zbog pojačane proizvodnje kolagena tkivo može izgledati nabubreno ili namreškano. Novo tkivo nije još fleksibilno kao ono prethodno i zato izgleda drugačije od ostatka kože.

Većina ožiljaka je crvena ili ljubičasta nakon ozljede, a s vremenom postaju bijela. To se obično dogodi s dubokim ranama koje oštete stanice melanocita koji kontroliše pigmentaciju.

Prikrivanje ožiljaka može biti pravi izazov, a prirodni sastojci poput meda, jabukovog octa, limunovog soka, kokosovog ulja i gela od aloe vera učiniće čuda za kožu, piše Natural Cave.

Jabukov ocat

Djeluje poput pilinga na kožu, a ujedno je i antiseptik koji se nekada koristio za čišćenje rana. Recept: Pomiješajte jabukov ocat s vodom u jednakom omjeru. Namočite blazinicu u otopinu i stavite na ožiljak. Ostavite na ožiljku 15 minuta i isperite. Ponovite dva puta na dan.

Loading...

Med

Ovo tekuće zlato je bogato kiselinama koje povećavaju dotok kiseka do rane i tako pomažu u bržem zacjeljivanju. Sadrži i antimikrobske sastojke koje stvaraju zaštitnu barijeru na koži i tako čuvaju od infekcija. Med takođe regeneriše kožu i sprečava stvaranja viška kolagena koji je odgovoran za ružne ožiljke.
Recept: Nanesite čisti med na ožiljak. Masirajte ga 10 inuta. Ostavite tako oko sat vremena i isperite s toplom vodom. Ponovite dva puta sedmično.

Sok limuna

Djeluje kao izbjeljivač i smanjuje crvenilo, a postao je poznat u skrivanju ožiljaka od akni. Ova superzvijezda bogata je vitaminom C koji potiče proizvodnju kolagena i tako regenraciju kože. Sadrži i alfa hidroksi kiseline koje uklanjaju mrtve stanice kože i čine ožiljak manje vidljivim.
Recept: Natopite pamučnu blazinicu u kašičicu limunova soka. Nanesite na ožiljak, držite 10 minuta i isperite. Ponovite dva puta na dan. Ako imate jako osjetljivu kožu, pomiješajte limunov sok s malo vode.

Gel aloe vere

Umiruje kožu nakon opeklina i ugriza insekata te pomaže u minimaliziranju ožiljaka. Gel aloe vere omekšava kožu i dovodi više kisika do čelija kože što ožiljke čini sve nevidljivijim s vremenom.

Recept: Prerežite list aloe vere i istisnite gel iz nje. Nanesite direktno na ožiljak. Masirajte to područje i isperite nakon 10 minuta. Ponovite tri puta na dan.

Kokosovo ulje

Povećava elastičnost kože i omekšava je zbog čega se ožiljci manje vide. Odlično hidratizira kožu što također pomaže Recept: Nanesite toplo kokosovo ulje na ožiljak. Nježno masirajte dok ga koža potpuno ne upije. Nije potrebno ispirati. Za najbolji rezultat nanosite dva do tri puta na dan.

Izvor: nezavisne

Vaš komentar na članak: