19.10.2014 u 23:09 | Featured, Zdravlje | Komentari

3 jednostavne namirnice odlične za jačanje imuniteta i odbranu od napada loših bakterija i virusa

Ipak, potrebno je više od ‘jabuke na dan da bi se doktor iz kuće otjerao van’. Nisu jedine, ali ove tri namirnice posebno su dobre za jačanje imuniteta i pripremu tijela da se odbrani od napada loših bakterija i virusa, posebno tokom tmurnih i hladnih dana. Pogledajte koje su, jer vjerovatno svaku od njih već imate u svome domu!

Pileca-supa

Jogurt

Probiotici ili ‘korisne bakterije’ koji se nalaze u jogurtima, su zapravo zdrave bakterije koje zaustavljaju umnožavanje tzv. ‘loših’, patogenih bakterija i sprječavaju njihovo djelovanje. Mnogi navode da su crijeva čovjekov najveći organ imunološkog sistema koji ima presudnu ulogu u stečenom imunitetu. Jačajući imunološki sistem, probiotici ublažavaju ili potpuno uklanjaju simptome alergije.

Bijeli luk

Koliko ste puta do sada čuli koliko je ova namirnica zdrava? Svjež bijeli luk sadrži alicin, sastojak koji ima antibakterijsko, antivirusno i antifungalno dejstvo, tj. deluje protiv bakterija, virusa i gljivica. Dokazano je da oni koji ga redovno konzumiraju imaju znatno manje šanse da uhvate gripu ili prehladu. Dodajite ga u obroke nekoliko puta u sedmici.

Pileća supa

Osim što prijatno djeluje na našu psihu, nauka čvrsto stoji iza teorije da je pileća supa odlična za podizanje imuniteta. Naime, piletina sadrži aminokiselinu cistein, koja se oslobađa prilikom kuhanja supe. Ona je slična acetilcisteinu u medikamentima, jer razlaže sluz i olakšava disanje tokom prehlade odnosno smanjuje zapušenost nosa. Inače, udisanjepare vruće pileće supe je efikasnije nego inhalacija običnom vodenom parom. Dakle, mame su (opet) bile upravu!

Izvor: namirnice.ba

Vaš komentar na članak: